Voedselzandloper

De Voedselzandloper wordt vaak een dieet genoemd, maar het is een levensstijl. Deze way of life is ‘bedacht’ door de Belgische arts Kris Verburgh. Hij schreef het boek ‘De Voedselzandloper’ dat uitgroeide tot een groot succes. Verburgh combineert in zijn boek de resultaten van verschillende onderzoeken tot een theorie om gezonder en langer te leven.

Beter in je vel met de Voedselzandloper

In mijn manier van eten en leven heb ik veel van Verburgh’s adviezen opgenomen en, zoals ik al vaker heb beschreven, voel ik me hier fantastisch bij. Minder hoofdpijn (migraine) en veel meer energie om te sporten, te werken en van mijn leven te genieten.

Niet alles wat in de Voedselzandloper wordt beschreven past bij mij (zo vind ik de porties uit het Voedselzandloperkookboek erg klein en ben ik geen voorstander van soja), maar het is zeker een belangrijke leidraad geweest in mijn weg naar gezond eten en leven.

De Voedselzandloper gaat uit van een model. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een zandlopervorm. In de bovenste driehoek staan producten die zoveel mogelijk vervangen dienen te worden door producten in de driehoek daaronder. Iedere driehoek is verdeeld in 6 lagen met productcategorieën.

Je kunt de Voedselzandloper dus helemaal op je eigen manier doen. Niets móét helemaal uitgesloten worden uit je eetpatroon, je vervangt zoveel mogelijk wat volgens Verburgh niet gezond is voor gezond(er) voedsel.

De voedselzandloper driehoek

Voedselzandloper drinken

In de bovenste laag van de zandloper staat: “frisdranken, melk, (drink)yoghurt, niet-versgeperste fruitsappen”. Dit zijn allemaal dranken die ontzettend veel suikers bevatten. Nu dronk ik hier voorheen ook al niets van, maar als je dit wel gewend bent, schrijft de Voedselzandloper voor om deze drankjes zoveel mogelijk te vervangen door gezonde varianten, Dit zijn: water, plantaardige melk, koffie (zwart en met mate), verse fruitsappen en groene, witte of gemberthee. Ook rode wijn ‘mag’ volgens de zandloper, natuurlijk met mate.

Brood, aardappelen, pasta en rijst?

Dan de tweede laag. Dit is een hele belangrijke aanpassing binnen het eetpatroon van de meeste Nederlanders. ‘Onze’ eetcultuur leunt namelijk erg zwaar op aardappelen, brood, rijst en pasta. Dit zijn lege koolhydraatrijke en zeer geraffineerde producten, waar je lichaam vrijwel géén voedingsstoffen uit haalt. Ze geven je erg kort energie en dan zijn ze opgebrand. Pasta, rijst, brood en aardappels vervang je dor havermout, peulvruchten, paddenstoelen, groente en fruit. Met andere woorden: producten die wel zo uit de natuur komen en zo min mogelijk bewerkt zijn.

Eiwitten in de Voedselzandloper

Dan is er nog de rode laag bestaand uit fastfood en rood vlees. Dit dient vervangen te worden door vis (het liefst vette varianten), gevogelte zoals kip, eieren, kaas, tofoe en quorn.

Ik eet zelf wel vis, eieren, kaas en af en toe kip. Belangrijke voorwaarde is voor mij dat ik weet waar deze dierlijke producten vandaan komen en dat de beesten zo min mogelijk hebben geleden. Ik ben hierbij geregeld in conflict met mezelf.
Diervriendelijk vlees bestaat niet!’, staat er op een sticker die ik regelmatig tegenkom. Hier ben ik het mee eens, ik ben een grote dierenvriend. Maar ik merk ook aan mijn lijf dat ik eiwitten nodig heb, ik heb een tijdje vegetarisch en zelf grotendeels veganistisch gegeten en toen kreeg ik op den duur broze nagels, doffer haar en ik voelde me niet topfit. Ik denk ook dat mensen van nature geen herbivoren zijn.

Dus ik eet wel dierlijke producten, maar zeker geen plofkip of niet-scharrel. Ja, dit is duurder maar we eten het met mate en dat maakt het ‘doable’.

Goed zoet

Ben je dol op zoet? Dan betekent de voedselzandloper een omschakeling. Want suiker is volgens Verburgh erg slecht voor het lichaam. Het is verslavend, het brengt je energie uit balans, je krijgt er rimpels van; suiker is werkelijk nergens goed voor! Dus schrijft de zandloper voor om koek, gebak, snoep, ijs enzovoorts zoveel mogelijk in te ruilen voor donkere chocolade (ik ga altijd uit van 80% plus), noten en sojaproducten.

Met de sojaproducten ben ik het niet helemaal eens, hier lees je erg tegenstrijdige verhalen over. Gefermenteerde soja zou goed zijn, niet-gefermenteerde soja wel…of andersom? Ik vind het ingewikkeld en eerlijk gezegd ook niet zo lekker. Dus neem ik liever als ik dan erg veel zin heb in zoet een stuk fruit liefst vers, maar ook gedroogd (ik doe een moord voor gedroogde abrikozen).

Bakproducten & smaakversterkers

Waar bak je in? De voedselzandloper schrijft voor om omega-6-rijke olie zoals zonnebloemolie te vervangen voor gezondere varianten zoals olijfolie en notenolie. Boter wordt nauwelijks gebruikt in de levensstijl. Als ik dan boter gebruik, is het altijd roomboter omdat dit natuurlijker is dan margarine etc.

Verder worden er als smaakversterkers enkel natuurlijke producten aangeraden zoals kruiden, citroensap en keltisch zeezout.
Als vervanger voor suiker wordt er o.a. stevia en agave in de zandloper genoemd. Hier geloof ik echter niet in. Ook dit zijn producten die je behoefte aan suiker in stand houden (cravings) en de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Daarom zeg ik: kick af van suiker. Ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hebt de tijd, bouw langzaam af en als je dan behoefte hebt aan suiker, eet dan natuurlijke suikers zoals een banaan of een verse dadel.

Medicatie volgens de Voedselzandloper

Tot slot is er nog een niveau met medicatie, dit moet volgens Verburgh zoveel mogelijk ingewisseld worden voor voedingssupplementen. Ik neem helemaal geen supplementen, omdat ik geloof dat je alles uit je voeding en je omgeving moet kunnen halen. Pas als er aanleiding toe is om supplementen te nemen dan zal ik dat doen. Een voorbeeld was afgelopen winter, toen ik een vitamine D tekort had. Toen heb ik in de donkere maanden (vitamine D haal je met name uit de zon), op advies van de dokter, supplementen genomen.

Voedselzandloper: mijn conclusie

Ik heb enorm veel geleerd en overgenomen uit de Voedselzandloper van Kris Verburgh. Ook het kookboek van Pauline Weuring gebruik ik wekelijks. Echter heb ik wel mijn eigen draai gegeven aan de levensstijl. En dat zou ik iedereen aanraden. Probeer het uit, varieer en bekijk waar jouw lijf en geest het beste op reageren.

Voedselzandloper recepten

Ik ben enorm geïnspireerd door de Voedselzandloper en vrijwel alle recepten op mijn blog passen binnen de Voedselzandloper. Wil jij ook ontdekken of de zandloper werkt voor jou? Probeer onderstaande recepten uit en kijk of ook jij (nog) beter in je vel kunt zitten!

Chocolade fudge met tahin

Chocolade fudge met tahin

In Israel maakte ik kennis met deze heerlijke gezonde(re) chocolade fudge met tahin. Het is een super makkelijk en mega lekker recept waar je absoluut de show mee zal stelen! Maak deze heerlijke chocolade fudge met tahin en ontdek hoe makkelijk je verantwoord kunt snoepen.