Aubergine carpaccio

Print
aubergine carpaccioaubergine carpaccio
Porties 3
Benodigdheden
keukenmachine, blender of maalbakje met staafmixer

Vegetarische ‘carpaccio’, jawel het kan! Geloof me deze aubergine carpaccio is minstens net zo lekker. Alles vers, puur en gezond. Het kan niet op met dit heerlijke recept.

Vegetarische carpaccio met aubergine

De afgelopen dagen was het heel zacht weer, het voelde als lente. En ja, dan krijg ik zin in zomers eten. Italiaanse sferen haal je in huis met de vegetarische aubergine carpaccio met zelfgemaakte pesto. Dit gerecht is heerlijk als lunch of als voorgerecht. Je kunt het van te voren klaar maken, het is het lekkerst om te eten op kamertemperatuur.

Veganistisch mogelijk

Wil je dit recept vegan maken? Dat is geen probleem! Laat de pecorino gewoon weg. In de pesto kun je eventueel avocado doen om hem extra romig te maken.

Aubergine carpaccio met zelfgemaakte pesto

Pesto uit een potje, dat komt er bij mij echt niet in. Vaak zit er zoveel troep in de kant-en-klare pesto. Daarbij heb je de pesto voor bij deze aubergine carpaccio zó gemaakt.

Het leuke van zelf pesto maken is dat je ook nog eens lekker kunt variëren. Neem bijvoorbeeld eens walnoten in plaats van pijnboompitjes of kies parmezaan of een andere soort kaas.

Ook kun je de basilicum vervangen door andere kruiden. In de zomer maak ik bijvoorbeeld graag pesto van citroenmelisse met walnoten. Super lekker!

Heb je nu echt, echt, echt geen tijd om zelf pesto te maken. Lees dan goed welke ingrediënten er in zitten en kies de meest pure en gezonde versie. Ik zou zeggen: vooral zonder suiker.

Origineel vegetarisch gerecht

Wil je jouw gasten of jezelf eens iets origineels én eens gezonds voorschotelen? Maak dan deze aubergine carpaccio eens. Ik weet zeker dat het in de smaak zal vallen.

Buon appetito!

 


Ingredients

  • 2
    aubergines
  • 7
    eetlepels olijfolie
  • 3
    eetlepels pijnboompitjes
  • 24
    roma tomaatjes (snacktomaatjes)
  • 3
    handjes gemengde sla / rucola
  • 3
    eetlepels pecorino (geraspt)
  • 1
    balsamico
  • VOOR DE PESTO
  • 3
    eetlepelspijnboompitten
  • 35
    gram pecorino (geraspt)
  • 2
    tenen knoflook
  • 3
    eetlepels olijfolie
  • snuf
    versgemalen peper (naar smaak)
  • 1
    eetlepel citroensap (vers)
  • 50
    gram verse basilicum

Bereiding

  1. ZELF PESTO MAKEN
    - Rooster alle pijnboompitjes en laat ze afkoelen, gebruik 3 eetlepels voor de pesto en hou de rest apart.
    - Doe alle ingrediënten voor de pesto bij elkaar en maal in de keukenmachine (of blender).

  2. Zet een grillpan op het vuur en laat hem goed heet worden.

  3. Snijd de tomaatjes door midden. Doe ze in een ovenschaal samen met 1 eetlepel balsamico en 1 eetlepel olijfolie.
    Zet dit ongeveer een kwartier in de oven onder de grill op de hoogste stand, Hou het goed in de gaten dat ze niet verbranden.
    Als de tomaatjes klaar zijn, kun je ze af laten koelen.

  4. Snijd plakken van de aubergine in de breedte van niet meer dan een centimeter dik.
    Bestrijk ze met olijfolie aan beide kanten.

  5. Grill de plakken aubergine aan beide kanten, met zo'n mooi ruitje. Leg ze daarna apart om af te koelen.

  6. Nu kun je de borden op gaan maken.
    Verdeel de plakken gegrilde aubergine over 3 borden.
    Leg op elk bord een hand gemengde sla of rucola.
    Verdeel de geroosterde tomaatjes erover.
    Sprenkel er wat pesto overheen. Vind je de pesto te dik? Meng er dan nog wat olijfolie door.
    Doe er nog per bord een eetlepel pijnboompitjes over en garneer met de overgebleven geraspte pecorino.