Gegrilde aubergines met labneh

Print
Gegrilde aubergines met labnehGegrilde aubergines met labneh
Porties 2 Personen (hoofdgerecht)
Benodigdheden
oven
Bereiding
15m
Wachten
45m

Gegrilde aubergines met labneh en granaatappel. Is het geen plaatje? De kleuren spatten van het bord en het smaakt nog beter! Probeer dit heerlijke, gezonde recept uit het Midden-Oosten. Verrukkelijk Clean Eating!

 

Gegrilde aubergines met labneh als voor-, hoofd- of lunchgerecht

Dit heerlijke, gezonde recept kun je altijd wel eten. Nou als ontbijt is het misschien nét wat te gek. Maar het is perfect als lunch, je kunt het prima koud eten en meenemen naar je werk. Wat zullen je collega’s graag met je mee-eten!

Als voorgerecht is het heerlijk om je gasten (of gewoon jezelf en/of je partner) één halve gegrilde aubergine met labneh en granaatappel te serveren. Het bordje heeft dan verder niets meer nodig, enkel een beetje verse peterselie ter garnering en misschien een stukje platbrood of pita om in de labneh te dippen.

Maak je deze gegrilde aubergines met verse labneh als clean eating hoofdgerecht, dan raad ik je aan 2 halve aubergines per persoon te serveren. Je kunt er dan bijvoorbeeld een lekkere quinoasalade bij maken. Bijvoorbeeld met gegrilde groenten en/of doperwtjes en wat crunchy noten (amandelen of pecannoten) en verse kruiden. Dat doet het ook heel goed samen met de labneh!

Labneh; hartige hangop

Hartige hangop van geitenyoghurt, zo kan ik labneh het beste omschrijven. Om je vingers bij af te likken, zo lekker! Heerlijk als dipsaus met (glutenvrij) platbrood en pita. Of dip bijvoorbeeld rauwkost in de labneh. Ideaal voor een feestje.

Maar oh wat is deze frisse labneh lekker bij de vlezige structuur van de gegrilde aubergines en dat samen met de zoetzure granaatappelpitjes. Jammie!  Het is een blijvertje hoor dit gerecht!

Zelf labneh maken

Vergeet niet dat je voor de labneh de geitenyoghurt minimaal 24 uur van te voren klaar moet zetten. Hoe doe je dat? Neem een grote kom, een fijne zeef (zoals deze) en een schone theedoek (je kunt hier een echte kaasdoek voor gebruiken, maar ik doe het zelf ook altijd met een theedoek en dat werkt prima).

Zet de zeef op de kom en leg daar de theedoek in (uitgevouwen natuurlijk). Giet daar vervolgens 500 milliliter geitenyoghurt in en zet het minimaal een dag van te voren in de koelkast om uit te lekken.

Als de yoghurt helemaal is uitgelekt haal je het uit de theedoek. Je zult zien dat het enorm veel vocht heeft verloren. De labneh maak je af met za’atar (een kruidenmelange uit het Midden Oosten met o.a. tijm en sumac), olijfolie en naar smaak wat versgemalen pepern en zout. Zo lekker!

Tip: knoop de puntjes van de theedoek op of bind ze vast met een elastiekje, want anders druipt er wei (het vocht uit de yoghurt) in je koelkast.

Vegetarisch clean eating

Dit gerecht is helemaal vegetarisch en toch weet ik zeker dat zelfs de grootste carnivoor je geen vlees zal missen. De langzaam gegaarde aubergine heeft namelijk een heerlijke, vlezige structuur. Daarbij bevat dit gerecht in zijn geheel allemaal gezonde voedingsstoffen en kom je dus echt niets tekort!

Je kunt trouwens ook labneh maken van yoghurt van koeienmelk, maar het is veel lekkerder, gezonder en meer uitgesproken van smaak als je het van geitenyoghurt maakt. Geitenmelk bevat minder jodium dan koeienmelk en bovendien is het minder gekunsteld dan producten van koeienmelk. Geitenmelk, en -yoghurt dus ook, bevat meer vetzuren, vitamines (A en B6) en kalium. Het is dus veel voedzamer en beter voor je lijf. En dan is het ook nog eens veel lekkerder (vind ik). Nou ja, gemakkelijke keuze toch?

Labneh is dus uitgelekte yoghurt. Volgens de meeste bronnen komt het oorspronkelijk uit de Libanese keuken. Maar als bij zoveel gerechten uit de Midden-Oosterse keuken wordt het door meer landen geclaimd. Ach ja, waar het exact vandaan komt maakt ook niet eens echt uit. Dat het lekker en gezond is, is natuurlijk minstens zo belangrijk.

Maak deze heerlijke, gezonde gegrilde aubergines met labneh en granaatappel en geniet van de geweldige smaken uit 1001 nachten!

Gegrilde aubergines met labneh


Ingredients

  • 4
    aubergines
  • 500
    milliliter geitenyoghurt
  • 2
    theelepels za'atar
  • 3
    eetlepels olijfolie
  • 1
    granaatappel
  • 2
    handjes platte peterselie
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding

  1. Zet voor de labneh de geitenyoghurt minimaal 24 uur van te voren klaar om uit te lekken. Neem een grote kom, een fijne zeef en een schone theedoek (je kunt hier een echte kaasdoek voor gebruiken, maar ik doe het zelf ook altijd met een theedoek en dat werkt prima).
    Zet de zeef op de kom en leg daar de theedoek in. Giet daar vervolgens 500 milliliter geitenyoghurt in en zet het in de koelkast om uit te lekken.

  2. Verwarm de volgende dag de oven voor op 175°C.

  3. Was de aubergines en droog ze. Snijd de aubergines doormidden en kerf de parten kruislings in. Wrijf elke aubergine helft in met wat zout en smeer in met wat olijfolie.

  4. Leg de helften aubergine op een bakplaat met bakpapier en laat ca. 45 minuten langzaam garen in de oven. Werp af en toe een blik in de oven, want de ene oven is écht de andere niet.

  5. Snijd ondertussen de granaatappel doormidden en pak een grote kom. Sla met een houten lepel voorzichtig op elke helft van de granaatappel boven de kom totdat alle pitjes eruit zijn gevallen.

    *Kleine tip van miss knoei: doe een schort aan, want granaatappelsap krijg je dus echt niet meer uit je kleren. Ja ik kan het weten :)

  6. Nu ga je de labneh maken. Haal de uitgelekte geitenyoghurt uit de koelkast. Schep met een lepel de uitgelekte yoghurt uit de doek en doe het in een kommetje. Doe er 2 theelepels za'atar bij samen met 1 á 2 eetlepels olijfolie, wat versgemalen pepern en zout. Meng dit goed tot je een dikke, hartige hangop hebt.

  7. Was en droog de peterselie en hak het grof,

  8. Haal de aubergines uit de oven. Ze zijn nu helemaal lekker zacht vanbinnen als het goed is.
    Laat ze afkoelen tot ze lauwwarm of helemaal koud zijn, anders druipt de labneh er helemaal vanaf.

  9. Leg op elk bord 2 halve aubergines (als je de gegrilde aubergines met labneh als voorgerecht maakt, kun je 1 halve aubergine per bord doen).
    Doe op elke helft een flinke lepel labneh en verdeel hier granaatappelpitjes speels overheen. Strooi er wat platte peterselie overheen.

    Wat een plaatje hé dit gerecht? Eet smakelijk van dit heerlijke clean eating recept!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gegrilde aubergines met labneh”