Rauwe bloemkoolsalade

Print
Rauwe bloemkoolsaladeRauwe bloemkoolsalade
Porties 4-6 Personen
Benodigdheden
Keukenmachine of rasp
Bereiding
15m
Wachten
1h 0m

Zo lekker is gezond & koolhydraatarm! Maak deze heerlijke rauwe bloemkoolsalade met granaatappel en feta eens. Hij heeft een Arabisch tintje deze heerlijke salade. Om je vingers bij af te likken en super easy clean eating!

Rauwe bloemkool

Bijna niets gezonder dan bloemkool! Deze witte groente zit tjokvol vitamine c en helemaal als je het rauw eet, zoals in deze salade, krijg je superveel van deze vitamine binnen. Daarnaast bevat bloemkool veel anti-oxidanten; een echte ontgifter dus. Er zijn verschillende studies die hebben laten zien dat bloemkool kanker zou tegengaan en ook zou de groente een ontstekingsremmende werking hebben.

Rauwe bloemkoolsalade

 

Rode ui marineren

Ken je dat? Heb je een salade met rauwe ui gegeten, dan proef je dit de hele dag. Ik heb hier zelf altijd vreselijk last van, voor mij een reden om geen rauwe ui te willen eten. \

Daar heb ik nu iets op gevonden! Snijd de ui in zo dun mogelijke halve ringen en laat dit marineren in azijn met wat ahornsiroop (agavesiroop kan ook). Laat het minimaal een uur marineren. Ik zet het vaak ’s ochtends al in de marinade, dan heeft de ui niet meer zo’n nasmaak. Ik kies meestal rode wijnazijn of azijn gemaakt van sherry, maar het kan ook met natuurazijn. De ui gaart als het ware in de azijn en de siroop geeft het nog een lekker zoetje ook.

In deze gezonde, rauwe bloemkoolsalade gaan ook gemarineerde uien. Ontdek eens of je dit net zo lekker vindt als ik!

Baharat

Een van mijn favoriete specerijenmelanges gaat in deze Arabische salade van rauwe bloemkool: baharat. Ik vind baharat zo lekker, ik kan het overal wel doorheen doen. Bahart betekent ‘specerij’ in het Arabisch. Ik koop altijd de baharat van Jonnie Boer, omdat hier geen suiker en zout aan wordt toegevoegd. Baharat bevat onder andere veel paprikapoeder, korianderzaad, (cayenne)peper, kaneel en kardemom. Het brengt de smaken van 1001 nachten in de rauwe bloemkoolsalade.

 

Vega, glutenvrij, koolhydraatarm & super easy!

Deze salade van rauwe bloemkool met feta en verse granaatappel is mega gezond. Het bevat nauwelijks koolhydraten en superveel vitaminen en mineralen, omdat alle ingrediënten vers en rauw zijn.

De salade is helemaal vegetarisch. Ik kies altijd voor biologische feta, ook in deze salade. Als het om zuivel gaat kies ik altijd voor biologisch. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat de dieren die melk produceren een goed leven hebben en bijvoorbeeld daglicht zien. Anders smaakt dat blokje kaas toch minder lekker, vind ik.

Wil je deze rauwe bloemkoolsalade vegan maken? Dat kan, laat de feta gewoon weg en kies eventueel voor wat meer amandelen en verse kruiden. Bekijk ook eens het overzicht van mijn veganistische recepten voor meer ideeën.

Deze salade is gemaakt van groenten, fruit, verse kruiden en kaas. Het bevat geen granen en dus ook geen gluten. Heb je een glutenintolerantie of misschien zelfs coeliakie, dan kun je deze healthy salade dus gewoon lekker eten.

Behalve het marineren van de uien, wat minimaal een uur in beslag neemt, is het maken van deze salade zo gepiept. Wie zei dat gezond eten tijdrovend was? Maak hem nu deze finger licking rauwe bloemkool salade!

 

Rauwe bloemkoolsalade
Rauwe bloemkoolsalade geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten

Ingredients

  • 1
    Bloemkool
  • 1
    Rode ui
  • 5 eetlepels
    rode wijnazijn
  • 1
    bloemkool
  • 100-150 gram
    feta
  • 2 handen
    amandelen
  • 2
    eetlepels olijfolie
  • 1
    eetlepel ahornsiroop
  • 1
    theelepel baharat
  • 1
    hand verse platte peterselie
  • 1
    hand verse koriander
  • versgemalen peper

Bereiding

  1. Snijd de ui door de helft en maak dunne halve ringen.

  2. Doe de uien in een grote kom samen met de azijn en de ahornsiroop. Meng dit goed door en laat minimaal een uur marineren.

  3. Halveer de amandelen of hak ze grof en rooster ze in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Zet ze apart om af te laten koelen.

  4. Snijd de granaatappel doormidden. Pak een kom en sla met een houten lepel zachtjes de pitjes uit de granaatappelparten. Zet ook dit apart.

  5. Was de bloemkool en droog hem af. Snijd roosjes van de bloemkool en doe de roosjes in kleine porties in de keukenmachine. Laat het malen tot het de structuur van couscous heeft. Herhaal dit tot de hele bloemkool op is en doe de gemalen bloemkool in een grote kom.
    Heb je geen keukenmachine? Dan kun je de bloemkool raspen. Ook met een kaasschaaf schijnt het te werken.

  6. Was de verse kruiden, droog ze en hak ze grof.

  7. Haal de uien uit de azijndressing als het minimaal een uur heeft gestaan. Hou de azijn apart.

  8. Maak nu van de azijn en de siroop de dressing. Doe de olijfolie, bahart en de versgemalen peper erbij. Naar smaak kun je eventueel wat zout toevoegen. Let wel op want de feta is ook zout, vandaar dat ik de dressing voor deze rauwe bloemkoolsalade altijd zonder zout maak.

  9. Doe de dressing bij de gemalen bloemkool en meng dit goed. Doe vervolgens alle andere ingrediënten die je hebt klaargezet erbij. Tot slot kruimel je de feta boven de kom en dan kun je deze heerlijke rauwe bloemkoolsalade serveren!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Rauwe bloemkoolsalade”