Ontbijt recepten

Ontbijten met brood; de meesten van ons hebben niet anders geleerd. Maar sinds een aantal jaar komt steeds vaker naar voren dat brood niet zo gezond is als altijd gedacht werd. Levenswijzen als de Voedselzandloper en Paleo gaan ervan uit dat granen, zoals tarwe, niet goed voor je zijn. Op deze pagina vind je gezonde ontbijt recepten zonder brood.

Ontbijten zonder brood

Volgens nieuwe gezondheidsinzichten zorgt brood voor suikerpieken in de bloedbaan. Suikerpieken zijn eigenlijk nergens goed voor; het versnelt de veroudering, leidt bij velen tot hoofdpijn en vermoeidheid. Dus minderen met dat brood.

Gelukkig kun je heerlijk ontbijten zonder brood, dat laat ik zien met mijn gevarieerde ontbijt recepten.

Clean & gezond ontbijten

Een gezond ontbijt bevat goede stoffen zoals vitaminen, anti-oxidanten en mineralen. Ik ga er vanuit dat een goed ontbijtje fruit of groente moet bevatten. Het liefst zelfs allebei!

Verder geloof ik dat je goed moet ontbijten. Zo kun je de dag vol energie tegemoet gaan en je hebt de hele dag om je ontbijt te verbranden. Ontbijt als een koning(in), lunch als een prins(es) en dineer als een zwerver, dat is mijn motto. Nou is het ook weer niet zo dat ik ’s avonds op een houtje bijt hoor. Maar dit motto geeft een beeld van de verhoudingen en hoeveelheden.

Voedselzandloper ontbijt

Ik neem ook altijd de tijd om te ontbijten, ik zet een lekkere kop koffie of thee en ga er eens even goed voor zitten. Want de dag met haast beginnen, daar komt alleen maar stress uit voort.

Hieronder vind je gezonde ontbijt recepten die passen binnen de Voedselzandloper benadering. Wil je de dag fris tegemoet gaan en beginnen met een vitamine boost? Kijk dan gauw verder!

Zoete aardappel pannenkoeken

zoete aardappel pannenkoeken

Wat is het heerlijk om uitgebreid te ontbijten in het weekend met de mensen waar je van houdt! Als wij de tijd hebben ’s ochtends dan maak ik graag deze verantwoorde zoete aardappel pannenkoeken. Ze lijken nog het meest op Amerikaanse ontbijtpannenkoekjes, klein, dik en super fluffy, maar dan zo véél gezonder! Het is niet eens zoveel werk en wat zijn ze lekker deze pannenkoeken van zoete aardappel. 

Havermoutbrood (hartig)

Havermoutbrood hartig

Je eigen gezonde brood bakken moeilijk en tijdrovend? Echt niet! Dit hartige haverbrood recept bewijst het. Dit brood bestaat uit niets anders dan havermout, zaden en pitten. Het is gezond, tarwevrij, vegetarisch en veganistisch. Passend in ieders straatje en het is bij ons thuis een doorslaand succes.

Courgettecake hartig

Courgettecake

Het voordeel van deze courgettecake, of courgettebrood, is dat het geen suikerpieken in je bloed veroorzaakt. Het is een fantastische, gezonde broodvervanger. De cake vult goed en geeft constant energie af. Je kunt er dus rustig een eindje op gaan hardlopen of fietsen. Je kunt het eten als ontbijt, lunch of tussendoortje. Bijvoorbeeld met een beetje avocado erop, maar helemaal blanco is ie ook verrukkelijk!