Harira – Marokkaanse maaltijdsoep

Print
Porties 6 Personen
Bereiding
15m
Wachten
2h 0m

Mocht je het nog niet gemerkt hebben: ik hou enorm van de Arabische keuken. De gerechten zijn puur, gezond en vaak lekker spicy. Zo ook deze Marokkaanse maaltijdsoep: de harira.

Vegetarische harira

Traditioneel wordt de harira vaak met rundvlees gemaakt, maar mijn recept is volledig vegetarisch of eigenlijk zelfs veganistisch. Uiteraard vind je ook in dit harira recept geen pakjes, zakjes, suiker en is het voedselzandloper proof.

Gezonde maaltijdsoep

Deze soep vult erg goed en is erg geschikt als gezonde lunch, maar ook als hoofdgerecht in de avond. Ik kan er in ieder geval flinke afstanden op wielrennen. Ontdek de smaken uit de sprookjes van 1001 nachten met deze heerlijke harira!


Ingredients

  • 35
    gram gierst
  • 60
    gram berglinzen
  • 2
    eetlepels tomatenpuree
  • 40
    gram selderij of platte peterselie
  • 40
    gram koriander
  • 450
    gram tomaten
  • 2,5
    liter water
  • 2-3
    eetlepels safraanwater of een snufje gemalen saffraan
  • 2
    theelepels ras el hanout
  • 0,5
    chilipepertje fijngesneden
  • 2
    theelepels kurkuma
  • 1
    theelepel gemberpoeder
  • 1
    theelepel kaneelpoeder
  • 1
    kaneelstokje
  • 2
    laurierblaadjes
  • 200
    gram kikkererwten (uit blik of gedroogde die 1 nacht hebben geweekt)
  • olijfolie
  • 1
    eetlepel roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • 3
    uien

Bereiding

  1. Schil de uien en snijd ze in vieren. Doe de uienstukken samen met de koriander en de selderij of peterselie (beiden inclusief de steeltjes) in de keukenmachine en maal dit kort.
    Zet een grote pan met een dikke bodem op het vuur en verwarm hier ongeveer 1 eetlepel olijfolie in. Laat de olie goed heet worden en fruit vervolgens het uien kruidenmengsel kort aan. Voeg vervolgens het fijngesneden chilipepertje toe, de kaneel (zowel het stokje als het poeder), een eetlepel roomboter, de kurkuma, wat peper en zout toe. Roer het geheel goed door en laat een minuut of 5 zachtjes opstaan.
    Maak je gebruik van gedroogde en geweekte kikkererwten in dit recept? Dan voeg je deze nu toe. Kikkererwten uit blik kun je een kwartier voor het serveren bijvoegen.
    Voeg vervolgens het saffraanwater (zie volgende stap) of de gemalen saffraan toe samen met 2 liter water. En laat een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje.

  2. Recept saffraanwater
    Saffraanwater kun je maken door een aantal saffraandraadjes kort te bakken in een koekenpan (zonder olie). Verkruimel de saffraan vervolgens in een grote kom en giet hier ongeveer 250 milliliter kokend water bij. Roer het goed door. Je kunt dit water prima in de vriezer bewaren, bijvoorbeeld in ijsblokjes. Bij de soep doe je naar smaak 2 of 3 blokjes saffraanwater.

  3. Maak kruisjes in de tomaten, leg ze in een grote kom en overgiet dit met kokend water. Zorg dat alle tomaten volledig kopje onder gaan. Laat dit een minuut of 5 staan en giet af. Nu kun je de tomaten ontvellen.
    Snijd de tomaten door vieren. Doe ze in de keukenmachine, samen met 2 eetlepels tomatenpuree. Doe dit mengsel erbij in de pan en laat weer een half uur op een laag vuurtje staan.

  4. Spoel de berglinzen af. Doe de linzen erbij in de pan samen met 0,5 liter water. Breng dit aan de kook en als het begint te schuimen, draai je het vuur op de laagste stand. Laat het nu nog 20 minuten op staan.

  5. Spoel de gierst goed af en voeg ook dit bij de soep. Laat dit nog 30 minuten op een klein pitje staan. Roer goed en regelmatig door.
    Gebruik je kikkererwten uit blik? Voeg deze dan na 15 minuten bij de soep, zodat ze lekker warm zijn als je de harira opdient.
    Na een half uurtje kun je de soep serveren. Garneer het met een beetje koriander en/of peterselie en genieten maar!