Stoofpot met linzen en rode biet
PrintEen lekkere warme stoofpot in de avond. Het hoeft voor mij geen winter te zijn om daarvan te kunnen genieten. Dit recept is echt fantastisch niet alleen de smaak, maar ook de kleur! Het is vegetarisch en veganistisch (op de foto ligt er een stukje kip op, maar dit zit niet in het recept). Ontdek deze heerlijke, vegetarische stoofpot met linzen en rode bieten.
De kleur van rode biet
In dit recept gebruik je bietensap om de linzen in te stoven. Hierdoor krijgt de stoofpot een prachtige diep paarse kleur. De bietjes worden op 2 manieren verwerkt in deze stoofpot: gecentrifugeerd tot sap en in blokjes. Dat is weer eens wat anders voor je avondmaaltje!
Bieten zijn ontzettend goed voor je. Ze zitten vol met vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C. Er wordt al sinds de middeleeuwen aangenomen dat bieten goed zijn om een hoge bloeddruk te voorkomen. Ook mineralen zijn ruim vertegenwoordigd in de rode biet; mangaan, ijzer, koper en magnesium.
Een goede match
Bieten en linzen gaan heel goed samen dat laat deze vegetarische stoofpot wel zien. De zoete, aardse smaak van de biet vult de ronde smaak van de linzen perfect aan.
Deze stoofpot met linzen en rode biet kun je goed combineren met geitenkaas. Ik ben groot fan van de combinatie biet en geitenkaas of het nu in een salade of een stoofpot is.
Toch meer zin in een stukje vlees bij deze stoofpot? Kies dan voor een stukje krokante kip met rozemarijn, zoals op de foto bij dit gezonde recept.
Ingredients
Bereiding
Gebruik een zware pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren pan. Verwarm hierin de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de uien, de bietenblokjes, de bleekselderij en de wortel toe en laat dit 5 minuutjes bakken.
Als de groente zacht begint te worden kun je het vuur lager draaien en de knoflook (geperst), kruiden (tijm en laurier) en de linzen toevoegen. Laat dit nog 2 minuten op staan.Voeg het water en het bouillonblokje toe. Als het begint te koken, doe je de deksel op de pan. Laat jet 30 minuten stoven op een laag pitje.
Na 30 minuten kun je het bietensap toevoegen. Proef even of er zout of peper nodig is en laat het nog een kwartier zachtjes sudderen. Als je vindt dat het te vochtig is kun je het vuur hoger draaien en de deksel van de pan halen.
Verwarm de ghee in een koekenpan en laat dit lekker bruin worden. Voeg dit op het laatst bij de stoofpot. Je kunt het uiteraard ook zonder ghee eten, maar het is een heerlijke rijke toevoeging.
Voor de veganisten onder ons: ghee is niet vegan.Serveer de vegetarische stoofpot in diepe borden en garneer het met een handje rucola.
Combineer het met kaas, vlees of vis of eet het gewoon lekker zo. Enjoy!