Hummus recept – 3 varianten

Print
Hummus recept - 3 varianten hummusHummus recept - 3 varianten hummus
Porties 3 bakjes hummus (á ± 200 gram)
Benodigdheden
Keukenmachine
Bereiding
24h 0m
Wachten
15m

Hummus ik ben er mee opgegroeid als klein (joods) meisje toen het nauwelijks bekend was in de Nederlanden. Nu is hummus über hip en trendy en moet je echt onder een steen gelegen hebben als je niet weet wat het is. Als wij afspreken met vrienden en ik vraag of ik iets mee kan nemen, zeggen er 9 van de 10: hummus. “Dat maak jij zo lekker.” Daarom is het eindelijk zover: ik deel mijn allerbeste hummus recepten met jullie.

Deze hummus kun je ook vers bij mij bestellen via Chefmate!

Hummus: 3 varianten

Traditioneel, biet mierik en spicy paprika dat zijn de hummus varianten die ik graag maak. Grappig want in Nederland is het doodnormaal om hummus met smaakjes te kopen in de supermarkt (bijvoorbeeld die van Maza) of te bestellen in een lunchtentje.

Nou in Israël, het hummusland bij uitstek, kennen ze dat dus helemaal niet. Toen ik aan mijn familie in Israël vertelde dat ik zelf hummus maakte waren ze enorm onder de indruk.

Hummus recept - 3 varianten hummus

 

Toen ik er bij vertelde dat ik mijn favoriete smaak biet met mierik is, dachten ze dat ik gek geworden was. Die smaak en alle andere smaken zie je nergens in Israël, terwijl er op elke hoek van de straat een hummus bar te vinden is. Wie weet is het wel een gat in de Israëlische markt (en heb ik dat nu met de hele wereld gedeeld…..bummer).

Zelf hummus maken

De allerbeste hummus maken, kost tijd. Want dit heerlijke Midden-Oosterse recept smaakt het best als je het maakt met gedroogde kikkererwten die je vooraf minimaal 24 uur laat weken in water. Bij mij in de keuken staat ook vrijwel altijd een kom kikkererwten te weken of het nu voor verse hummus, harira of voor falafel is.

Als je nu een keertje minder tijd heb of spontaan bedenkt dat je wel een bakje van die heerlijke kikkererwtendip zou lusten, dan kun je ook echt wel lekkere hummus maken met kikkererwten uit blik. Vervang in het onderstaande recept dan gewoon de gedroogde kikkererwten door 300 gram kikkererwten uit blik (dit is zonder het vocht).

Je kunt ook een kleinere hoeveelheid gebruiken natuurlijk. Kijk dan even in het hummus recept om te zien hoeveel je van de andere ingrediënten nodig hebt.

Traditionele hummus

Gezond is het ook nog eens. Hummus is van oorsprong een veganistisch gerecht. Kikkererwten staan bekend als de enige peulvruchten die net zoveel en dezelfde samenstelling eiwitten bevatten als dierlijke producten. Als je een vegan of vegetarische leefstijl hebt, is het dus heel erg gezond om regelmatig kikkererwten te eten.

Traditionele hummus bestaat uit kikkererwten (verrassing), tahin, knoflook en citroen. Ik vind het ook altijd lekker om wat gemalen komijn en cayenne toe te voegen. De tahin in de hummus kan ook echt het verschil maken. Ik heb uit Israël super goede tahin meegenomen. De lekkerste tahin voor in de hummus vind ik de relatief vloeibare donkerbruine variant (dus niet die qua structuur lijkt op pindakaas).

Verder gaat er in de hummus ook flink wat ijskoud water, als je gebruik maakt van zelf geweekte kikkererwten. Deze peulvruchten nemen namelijk nog veel meer water op dan kikkererwten uit blik.

Hummus recept - traditionele hummus

Hummus recept - traditionele hummus

Hummus recept - traditionele hummus met laffa (platbrood)

Bietenhummus met mierik

Wat is ie mooi deze roze hummus. En belangrijker nog: wat is ie lekker! Om de bietenhummus met mierik te maken voeg je aan de traditionele variant een flinke gekookte biet toe en naar smaak geraspte mierikswortel. Gebruik gewoon een vooraf gekookte biet je weet wel in zo’n vacuümverpakking. Gebruik ook wat van het mooie paarse kookvocht uit deze verpakking in plaats van ijskoud water.

Bietenhummus met mierik - hummus recept

Bietenhummus met mierik - hummus recept

 

Spicy paprika hummus

Zoete paprika is een van mijn favoriete snackgroenten. Paprika’s zitten ook nog eens vol met vitamine c en deze spicy hummus met paprika dus ook. Om deze variant te maken kun je zowel gewone rode paprika’s als zoete puntpaprika’s gebruiken. Het is net wat je lekker vindt. Ik vind de combinatie zoete puntpaprika met de pit van de harissa erg lekker.

Harissa is een soort Midden-Oosterse sambal gemaakt van chilipepers, tomaat en knoflook. Je zou dit zelf kunnen maken, maar je kunt het ook prima kant-en-klaar kopen. Let dan wel even op de ingrediëntenlijst en kies voor zo min mogelijk (lees: geen) toegevoegde suikers, e-nummers etc.

Spicy paprika hummus met harissa - hummus recept
Deze hummus kun je ook vers bij mij bestellen via Chefmate!


Ingredients

  • BASIS HUMMUS
  • 125
    gram gedroogde kikkererwten (of 300 gr. uit blik)
  • 1
    theelepel baksoda
  • 135
    gram tahin
  • 1
    citroen
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    theelepel zout
  • 1
    theelepel komijn
  • 0,5
    theelepel paprikapoeder
  • 0,
    theelepel cayennepoeder
  • 1
    eetlepels olijfolie
  • BIETENHUMMUS MET MIERIK
  • 1
    flinke gekookte biet
  • 1
    eetlepel kookvocht van de biet
  • 1
    theelepel geraspte mierik
  • SPICY PAPRIKA HUMMUS
  • 1
    (zoete punt)paprika
  • 2
    theelepels harissa

Bereiding

  1. Laat de gedroogde kikkererwten minimaal 24 uur weken in een grote kom met ruim water.

  2. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.

  3. Zet een flinke pan op hoog vuur. Doe er de baksoda in samen met de gedroogde en geweekte kikkererwten. Laat dit een paar minuutjes bakken en roer af en toe door.

  4. Doe zo'n 1,5e liter water in de pan en breng aan de kook. Schep regelmatig het schuim en de velletjes van het water. En kook net zolang tot je de kikkererwten gemakkelijk fijn kunt knijpen tussen 2 vingers.
    Als de kikkererwten zacht genoeg zijn, giet je ze af en laat je ze even afkoelen en uitlekken.

  5. Maak je gebruik van kikkererwten uit blik? Dan sla je stap 1 t/m 4 over.

  6. Nu maak je eerst de basis. Doe alle kikkererwten in de keukenmachine en laat dit goed malen tot je een dikke puree hebt.
    Doe er vervolgens de tahin bij samen met 4 eetlepels versgeperst sap van de citroen. Laat weer malen en voeg alle specerijen toe en de geperste knoflookteentjes. Maal dit goed tot één geheel.

  7. Haal 2/3e van het mengsel uit de kom van de keukenmachine.

  8. Aan het deel wat je in de mengkom hebt laten zitten voeg je kleine beetjes ijskoud water toe totdat het mengsel de structuur van hummus heeft. Meestal komt het op ongeveer 50 milliliter bij mij, maar dit hangt af van hoeveel water de kikkererwten opnemen en wat jij lekker vindt qua structuur,
    Je kunt later altijd nog meer water toevoegen aan de hummus.

  9. Voor de SPICY PAPRIKA HUMMUS leg je de (zoete punt)paprika in de oven onder de grill. Rooster de paprika aan alle kanten, zodat het velletje overal donker is en de paprika helemaal zacht is.
    Haal de paprika dan uit de oven en laat even afkoelen en uitlekken tot je het velletje er af kunt halen en de pitjes eruit kunt schrapen.

  10. Doe de helft van het kikkererwtenmengsel dat je net apart hebt gezet weer in de kom van de keukenmachine samen met de gegrilde paprika en de harissa. Laat draaien en voeg ijskoud water toe tot het de juiste structuur heeft.

  11. Voor de BIETENHUMMUS MET MIERIK doe je het laatste beetje kikkererwtenmengsel in de keukenmachine samen met de geraspte mierik, het bietenvocht en de gekookte biet (het is handiger deze eerst in blokjes te snijden). Laat draaien en voeg wederom naar smaak water aan het mengsel toe.

  12. Doe elke hummusvariant in een leuk kommetje en garneer het zoals je wenst. Je kunt zoals ik de paprikavariant garneren met wat gegrilde paprika, de bietenhummus met een radijsje en de traditionele hummus met gekookte kikkererwten en paprika of cayennepoeder. Ook kun je wat lekkere olijfolie over de hummus doen.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Hummus recept – 3 varianten”