Vegan: quinoa met geroosterde wortel & venkel
PrintWedden dat je geen dierlijke producten mist in dit recept! Vegan quinoa met geroosterde wortel & venkel en een heerlijke dressing met sinaasappel en komijn. Zo lekker is clean eating!
Na de vakantie
Ken je dat: je bent op vakantie geweest, bent behoorlijk restaurant-moe en snakt naar gezond eten. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben dol op vakantie én uit eten gaan en ga het liefst zo vaak mogelijk. Maar op een gegeven moment wil ik lekker zelf kokkerellen en groenten eten, zoveel mogelijk! Nou dan heb je aan dit veganistische recept een hele goede.
Vegan eten op reis
Wij waren dit jaar in Italië: Lago Maggiore en Milaan. En op de terugweg zijn we nog in Colmar geweest. Ontzettend genoten van de prachtige natuur, steden, het weer en natuurlijk het eten. Pasta’s, verse vis en natuurlijk heerlijke gelato’s.
Vegetarisch eten is in Italië nog wel te doen als je wilt, geen pasta is wel een uitdaging (of misschien is het gewoon te lekker om af te slaan). Maar och als je vegan wilt eten heb je toch echt een probleem in Italië, maar in Frankrijk kun je helemaal nergens terecht. Althans niet in de Elzas. De kikkerbillen, foi gras en de slakken vliegen je om de oren! Mijn tip als je als veganist naar de Elzas gaat: neem een appartement met een keukentje.
Anyway, nu we als bewuste eters weer terug zijn van vakantie willen we lekker gezond eten Dat is vast herkenbaar? Dus tijd voor een recept met lekker veel groenten, natuurlijk helemaal clean zoals je van mij gewend bent. Deze quinoa met geroosterde wortel en venkel is niet alleen gezond, maar ook volledig plantaardig. Een vegan recept dus.
Buitenbeentjes
In dit recept zitten wortelen, lekker zoet gegrild in de oven. Vertellen hoe gezond wortelen zijn, is niet nodig. Dat weet iedereen volgens mij wel. Goed voor je huid, haar en je ogen. En ook nog eens super lekker.
Ik koop vaak zo’n grote zak buitenbeentjes wortelen. Ken je die? Ze hebben alle mogelijke, gekke vormen, maar de smaak is gewoon zoals je gewend bent. En ach als je ze snijdt en grilt, waarom moeten ze dan helemaal recht zijn?
Je hebt al zo’n grote zak buitenbeentjes, of beter gezegd buitenPEENtjes, van maar liefst 2 kilo bij de Albert Heijn voor €1,19. Da’s niks en je kunt er vaak van smullen. Ook lekker om te juicen trouwens, als je van wortelsap houdt.
Veganistische quinoa met gegrilde venkel en wortel
Die heerlijke anijsachtige smaak van de venkel past zo goed bij de wortel. En de dressing waarmee je de groenten en de quinoa aanmaakt past hier perfect bij. Er zit namelijk sinaasappel in en sinaasappel en venkel dat zijn twee oude bekenden. Ik combineerde het al eerder in een lekker receptje met kabeljauw.
Van venkel wordt er beweerd dat het een geneeskrachtige werking heeft. Venkel bevat veel vitamine c, kalium en fosfor. Je zou het dus gerust een superfood kunnen noemen. Venkel is goed voor de spijsvertering en je krijgt er een frisse adem van. Venkel wordt niet alleen als groenten gegeten, maar er wordt ook thee gemaakt van de uitlopers van de knol. Persoonlijk drink ik heel graag venkelthee, vanwege de zachte en frisse smaak. Venkelthee is goed als je last hebt van je maag.
Gezond is ie dus dit witte knolletje en ook nog eens lekker. Als je hem grilt zoals in dit veganistische recept komt de anijssmaak nog extra goed boven. En dat is puur genieten samen met de zoete wortel,de sinaasappel en de knapperige pecannoten.
Voedzaam gerecht
Deze veganistische quinoa met gegrilde wortel en venkel is lekker om ´s avonds te eten. Ook als lunch is het een goede optie. Dit gerecht is zeer voedzaam en geeft geleidelijk een heleboel energie af. Als deze quinoa mee wilt nemen naar je werk als lunch kun je het gemakkelijk vooraf maken. De smaken trekken er dan lekker in en ik weet zeker dat je collega´s jaloers zullen zijn op jouw gezonde lunch!
Ingredients
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was wortelen en schil of schrap ze. Snijd ze vervolgens in grove stukken.
Was de venkel en snijd de bovenkanten eraf. Als er groen aan zit snijd dan ook dit eraf en bewaar het voor de garnering, dit is erg lekker fris.
Verwijder de binnenkant van de venkel (dit is hard) en snijd elke knol in 6 grove parten.Pers de halve sinaasappel uit en meng dit met de olijfolie (4 eetlepels). Pers hier de knoflookteen bij. Ook de komijn, de chili en wat zout (naar smaak) gaat bij deze dressing. Meng het vervolgens goed.
Leg de groenten in een braadslee. Giet hier driekwart van de dressing overheen en meng goed. Zet dit ongeveer 30 minuten in de oven en schep af en toe om.
Kook de quinoa ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster ondertussen de pecannoten in een droge koekenpan. Laat ze daarna afkoelen op een snijdplank. Als de noten zijn afgekoeld hak je ze grof.
Als de quinoa gaar en afgegoten is, meng je het in een kom met de overgebleven dressing.
Was en droog de verse kruiden om ze vervolgens fijn te hakken.
Haal de groenten uit de oven. Verdeel de quinoa over 4 diepe borden en verdeel de geroosterde groenten erover. Doe vervolgens op elk bord wat pecannoten, munt en peterselie en eventueel nog wat peper en zout en de fijngesneden uitlopers van de venkel. Smullen maar van deze heerlijke veganistische maaltijd!
Reviews
There are no reviews yet.