Het 101 Taartenboek review

Taart! Alleen het woord brengt al meteen vrolijkheid. Monique van der Vloed beschrijft in haar inleiding van Het 101 Taartenboek dat taart staat voor blijheid, vieren en geluk. Maar taart hoeft helemaal niet bol te staan van geraffineerde suikers en andere meuk. Monique laat ons in haar taartenboek zien, dat je ook kunt genieten van gezonde taarten op natuurlijke basis. Ik kan me goed vinden in Moniques meukvrije benadering en ben dan ook erg blij met dit taartenboek.

Het 101 taartenboek Monique van der Vloed

Hoe het allemaal begon

Mijn zus tagde mij in een Facebookbericht waarin Monique van der Vloed een oproep deed. Monique was op zoek naar bloggers die haar nieuwe taartenboek wilde reviewen. Nou dat wilde ik wel, thanks sis en Monique! Binnen een paar dagen had ik Het 101 Taartenboek op de mat liggen.

Meukvrij met Monique

Ik volg Monique al een tijd op Facebook, ze is een grote voorvechter van meukvrije voeding. Monique is natuurvoedingsdeskundige, gewichtsconsulente en voedingscoach. Meukvrij met Monique komt zeer dicht in de buurt bij wat ik zie als clean eating. Onder meukvrij verstaat Monique:

  • Vrij van geraffineerde suikers, maar ook geen agave, dadels, ahornsiroop of honing
  • Glutenvrij
  • Lactose en koemelkvrij
  • Vrij van kunstmatige e-nummers en andere toevoegingen
  • Vegetarisch en zoveel mogelijk veganistisch: zonder vlees en dierlijke vetten

Er staan enkele taartrecepten in het boek die wel gluten of geitenzuivel bevatten. In deze gevallen staat dit er duidelijk bij vermeld en wordt er vaak ook een alternatief gegeven. Monique heeft nog enkele andere ‘regels’ zo frituurt ze niet en gebruikt ze zoveel mogelijk pure en hele producten (dus appels met schil etc.).

Wat Monique wel als zoetstof gebruikt is stevia en erythritol suiker. Ik heb hier zelf 0 ervaring mee en ga hier zeker eens mee uitproberen.

Blij van Het 101 Taartenboek

Ik word ontzettend blij van mensen die laten zien dat gezond(er) en natuurlijk eten tot ieders mogelijkheden behoort. En ja een boek vol met taarten, wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Het 101 Taartenboek is een mooi uitgegeven, stevig boek. Erg handig als je hem open wilt houden, tijdens het maken van een recept. Op de voorkant staat een zeer smakelijke foto en op de achterkant staat helder uitgelegd wat je kunt verwachten van het meukvrije taartenboek.

Uitgebreide inleiding

Het boek heeft een uitgebreide inleiding van 6 pagina’s plus een pagina met uitleg over de auteur. In de inleiding wordt zeer uitvoerig ingegaan op wat meukvrij is, waarom we zo blij worden van taart, dat taarten er niet altijd perfect uit hoeven en kunnen zien etc. Ik vind het erg goed dat Monique duidelijk maakt waar ze voor staat, maar naar mijn mening had dit wel wat korter en krachtiger gemogen. Ik ben een groot voorstander van to the point schrijven en het valt me ook op Monique’s website en Facebookpage op dat zij wat langer van stof is dan ik prettig vind.

De kook- en baktips die vervolgens worden gegeven zijn voor velen erg nuttig en ook de uitgebreide begrippenlijst aan het einde van het boek is handig.

101 Taartrecepten

Maar het gaat natuurlijk vooral om de recepten. Superveel taartrecepten met bij elk recept een prachtige grote foto, dat is wat je van het taartenboek kunt verwachten. Ik vind dat echt heel fijn, dan weet je meteen of jouw baksel eruit ziet zoals ie eruit zou moeten zien.

Het 101 taartenboek

Er staan zoete taartrecepten in het boek, maar ook een aantal hartige taarten zoals een prei- en een paprikataart. Het bevat gezonde varianten van echte klassiekers zoals de appeltaart en de monchoutaart en ook bijzondere varianten als de spijsballentaart. Wat ik fijn vind aan het boek is dat er ingewikkelde taarten in staan, maar ook simpele snellere recepten.

Chocolade-banaan-kokostaart

Nadat ik het taartenboek uitvoerig had bekeken, jeukten mijn handen natuurlijk en was het tijd om de keuken in te duiken. Gelukkig had ik een goede reden om een taart te bakken, want de buren kwamen op bezoek. Ik had niet al teveel tijd dus koos ik voor een makkelijk en snel recept: de chocolade-banaan-kokostaart.

Chocolade-banaan-kokostaart recept

Ik maakte de taart ’s avonds en het was echt zo gepiept. Ik had geen stevia in huis, dus dat heb ik vervangen door een klein kneepje agavesiroop (ook al is dat volgens Monique niet meukvrij).

En hieronder zie je wat ik ervan gebakken heb. Aardig gelukt dacht ik zo. De taart was heerlijk, een soort bananenbrood maar dan zonder eieren en met kokosmelk.

chocolade-banaan-kokostaart Monique van der Vloedchocolade-banaan-kokostaart Meukvrij met Monique

Enthousiast geworden?

Ik kan niet wachten om nog meer recepten uit Het 101 Taartenboek uit te proberen. Ben jij ook enthousiast geworden? Bestel het boek dan meteen!

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk lekker basiskookboek

Bekijk ook Monique’s Natuurlijk lekker basiskookboek ook eens. Hierin staan lekkere recepten om natuurlijk en clean te koken van ontbijt, tussendoortjes, drankjes, sauzen, soepen tot diner.

Geef een reactie