Zoete aardappeldip
PrintEen lekker veganistisch & gezond smeerseltje voor op je toast of om groenten in te dippen? Kies eens voor deze dip van zoete aardappel. We hadden nog een gepofte zoete aardappel over van een bbq en spontaan ontstond deze heerlijke zoete aardappeldip. De combinatie van zoet en pittig met de koriander is echt té lekker!
Zoete aardappeldip voor bij de borrel & meer
Wil je wat lekkers voor bij de borrel? Deze zoete aardappeldip is er heerlijk bij! Op een toastje smaakt ie goed en ook met groenten is deze dip een top combi.
Maar deze vegan dip van zoete aardappel maak je niet alleen voor de borrel. Smeer het gerust op een (zaden)cracker of boterham en neem het mee naar je werk als lunch. Of je doet een lepeltje zoete aardappel spread bij een goed gevulde salade.
Ook kun je heerlijke voorgerechten bedenken waar deze dip een rol in speelt. Wat dacht je bijvoorbeeld van rolletjes van gegrilde courgette met deze dip. Je leest het al: variaties te over.
Bataat poffen
Er bleef een gepofte zoete aardappel over na een bbq (natuurlijk hadden we weer veel te veel gemaakt) en daar ontstond dit lekkere en gezonde dipje uit. Een zoete aardappel pof je heel gemakkelijk op de bbq. Je hoeft hem niet eens te schillen, alleen te wassen. Inpakken in aluminiumfolie die bataat en poffen maar.
Het hoeft niet per se op de bbq, je kunt zoete aardappels gerust in de oven poffen. Je kunt er dan ook voor kiezen ze in te pakken in folie, maar je kunt er ook een paar keer in prikken met een vork en op een bakplaat laten garen. Het is echt zo gebeurd.
Veganistische spread van zoete aardappel
Steeds meer mensen eten af en toe of volledig veganistisch. De documentaire What the health, die ik zelf overigens (nog) niet heb gezien, is momenteel een grote hit en velen eten na het zien van deze docu volledig of vaker vegan.
Zelf eet ik meestal vegetarisch en op sommige dagen ook veganistisch. Volledig overstappen naar een van beide doe ik voorlopig niet. Ik ben heel bewust bezig met het kopen en eten van dierlijke producten en ik hoop dat steeds meer mensen zeker willen weten dat een geitje daglicht heeft gezien, voordat ze een pakje feta in hun winkelwagentje gooien.
Anyway deze zoete aardappeldip bevat alleen maar plantaardige ingrediënten en geloof me je mist dit ook niet! De spread is super smeuïg en barst van de smaak. Welke levensstijl je ook aanhangt deze dip past er in. De Voedselzandloper, vega, vegan of gewoon clean eating; you name it!
Ingredients
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden of maak de bbq aan.
Was de zoete aardappel, droog hem en pak hem in aluminiumfolie in.
Pof de aardappel ongeveer 30 minuten in de oven of op de bbq. Check af en toe of de bataat al gaar is door het folie voorzichtig te openen en er even met een vork in te prikken.
Was ondertussen de koriander goed, maak het droog (even in een stuk keukenrol wikkelen) en hak het grof.
Was ook de tomaat en snijd hem in parten. Snijd het natte gedeelte met de zaadjes uit de partjes. Dit gebruik je niet in de zoete aardappeldip. Snijd wat overblijft van de partjes vervolgens in stukjes.
Pers het sap uit de halve limoen en vang het op in een bakje.
Haal de zoete aardappel als hij zacht is uit de oven of van de bbq. Open het aluminiumfolie en laat hem goed afkoelen.
Snijd de zoete aardappel doormidden als hij is afgekoeld en schep hem leeg met een lepel. Doe dit in een kom en prak het helemaal fijn. Dit kun je eventueel ook doen met een keukenmachine of een staafmixer, maar als het goed is is de aardappel zo zacht dat het net zo gemakkelijk gaat met een vork of pureestamper.
Meng eerst het limoensap door de zoete aardappelpuree, pers het knoflookteentje en doe dit erbij. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe en roer het goed door elkaar. Stamp de spread nu niet meer, maar roer het voorzichtig zodat de koriander en de tomaat heel blijven.
Serveer deze gezonde zoete aardappeldip in een leuk kommetje of smeer het op een cracker of brood. Geniet ervan!
Reviews
There are no reviews yet.