Granola uit de oven

Print
Granola uit de ovenGranola uit de oven
Porties ±15 Porties
Benodigdheden
Oven
Bereiding
25m
Wachten
20m

Granola uit de oven

Eet je ’s ochtends graag een bakje (kokos)yoghurt of kwark? Dan vind je het vast lekker om daar iets knapperigs bij te eten. Daarom deel ik  een van m’n all time favorites voor een gezond ontbijt. Zelfgemaakte, suikervrije granola uit de oven.

Suikervrije granola

De supermarktschappen staan vol met muesli, cruesli en ook met granola, maar echt gezonde keuzes zijn dat vaak niet. Je moet goed zoeken om een suikervrije granola te vinden bij de meeste winkels. En als je je dan ook nog eens realiseert dat deze opties vaak duurder zijn dan zelf granola maken, dan is de keuze snel gemaakt. En oh ja, mocht je nog niet overtuigd zijn: in 20 minuutjes heb je deze granola uit de oven klaar.

Heb je niet zoveel tijd en wil je nu meteen granola? Probeer dan mijn recept voor snelle granola uit de pan eens.

Ik gebruik eigenlijk nooit honing of andere zoetstoffen in m’n granola. Ik vind het niets toevoegen, het gaat me vooral om de crunch. Je bloedsuikerspiegel gaat bovendien van alle soorten zoet omhoog of je nu agavesiroop gebruikt of rietsuiker, de voedingswaarden van natuurlijke(re) zoetstoffen kunnen wel anders zijn. Doe gewoon lekker vers fruit in je yoghurt of kwark en top het af met een paar lepels van deze suikervrije granola. Dan heb je echt geen extra zoetigheid meer nodig.

Oneindig variëren met granola

Deze granola uit de oven is met sinaasappel, noten en zaden, boekweit en haver. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten om zelf granola te maken. Meestal neem ik wel haver als basis, maar je zou bijvoorbeeld ook voor rogge, gerst of quinoa(vlokken) kunnen gaan. Ook met de noten, pitten, zaden en specerijen kun je alle kanten op. Amandelen, pecannoten, pijnboompitten, vanille, kaneel en ga zo maar door.  Verras jezelf elke keer weer met een heerlijke, zelfgemaakte granola variant.

Als de granola uit de oven klaar en afgekoeld is, doe je hem in een afsluitbare pot en je kunt iedere ochtend (middag en avond) genieten!


Ingredients

  • 6
    Theelepels (ongezoet) vanillepoeder
  • 2
    Eetlepels olijfolie
  • 240
    Gram havervlokken
  • 25
    Gram pistachenoten (gepeld en ongebrand)
  • 25
    Gram pecannoten (ongebrand)
  • 50
    Gram cashewnoten (ongebrand)
  • 40
    Gram zonnebloempitten
  • 160
    Gram boekweit
  • 1
    Schil van 1 sinaasappel, geraspt
  • 2
    Eetlepels verse sinaasappelsap
  • 6
    Theelepels kardemon

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.

  2. Roer alle ingrediënten door elkaar in een grote kom.

  3. Leg het mengsel in de oven op een vel bakpapier en laat het 15 tot 20 minuten bakken. Schep het af en toe door zodat alle granola uit de oven lekker knapperig is en er niets te donker kleurt.