Havermoutbrood (hartig)
PrintZelf gezond brood bakken moeilijk en tijdrovend? Echt niet! Dit recept voor hartig havermoutbrood bewijst het. Dit brood bestaat uit niets anders dan havermout, zaden en pitten. Het is gezond, tarwevrij, vegetarisch en veganistisch. Passend in ieders straatje en het is bij ons thuis een doorslaand succes. Er liggen altijd een paar sneetjes in de vriezer.
Hartig haverbrood
Op het web heb ik me rot gezocht naar een lekker recept voor hartig havermoutbrood. Veel recepten die ik tegenkwam waren met banaan en tsja, dan is het natuurlijk zoet. Ik vond geen geschikt recept, dus toen ben ik zelf gaan experimenteren. Met dit recept was het raak! Ik ben erg benieuwd of jij het net zo lekker vind als ik.
Dit hartige havermoutbrood is super simpel te maken en qua ingrediënten helemaal niet duur. Het past in de clean eating en de voedselzandloper levensstijlen. Omdat het geen dierlijke producten, maar enkel haver, zaden en pitten bevat is het ook geschikt voor veganisten en dus ook voor vegetariërs.
Voedzaam brood zonder tarwe
Havermout is al enige jaren terug van weggeweest. En dat is niet zonder reden. Havermout bevat langzame koolhydraten die traag worden verband door je lijf. Het geeft je langere tijd energie in plaats van alles in één keer te verbranden zoals wanneer je bijvoorbeeld (wit) tarwebrood of pasta eet. Ook is havermout goed voor je darmen, het bevat veel vezels die vocht in zich opnemen. Het zou goed zijn om je cholesterol laag te houden, het is laag in calorieën en je houdt er toch lekker lang een vol gevoel van.
Een of twee sneetjes van dit brood zijn een bron van energie en het is dan ook heerlijk als ontbijt of bij de lunch. Ik vind het echt verrukkelijk met wat avocado of hummus erop, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren.
Verschil havermout en haverlokken
In dit recept zitten zowel havervlokken als havermout. Wat is nu eigenlijk het verschil? Havervlokken zijn eigenlijk ongemalen havermout. Havermout wordt machinaal verwerkt tot kleinere stukjes. ‘Steel cut oats’ lees je dan vaak op de verpakking. Doordat havermout fijner gemalen is dan havervlokken hoef je het minder lang te koken voordat je het kunt eten. Havervlokken hebben dan weer meer bite. Dan zitten er ook nog een haverzemelen in dit brood. De haverzemel is het buitenste laagje van de haverkorrel en ze bevatten super veel goede vezels. De combinatie van vlokken, zemelen en mout in dit haverbrood zorgen voor een heerlijke structuur en een lekkere bite.
Havermoutbrood invriezen
Als je het havermoutbrood hebt gebakken, wat by the way echt supermakkelijk is, kun je het in plakken snijden en invriezen. Zo kun je gemakkelijk een sneetje uit de vriezer halen als je er zin in hebt. Ik leg het regelmatig even onder de grill in de oven om het te ontdooien en te roosteren.
Geniet van dit voedzame, verantwoorde eigen gemaakte brood. Bakkers van Nederland eat your heart out!
Ingredients
Bereiding
Doe alle droge en natte ingrediënten bij elkaar in een grote kom. Meng goed door elkaar en laat het 30 minuten staan. Roer tussentijds een paar keer door.
Vet ondertussen het bakblik in met wat olijfolie en verwarm de oven voor op 180°C.
Giet het deeg van het havermoutbrood in de ingeoliede bakvorm en schuif in de oven voor 45 minuten. En klaar is Kees. Ik zei toch dat het een eitje was dit haverbrood!
Reviews
There are no reviews yet.