Zoete aardappel pannenkoeken

Print
zoete aardappel pannenkoekenzoete aardappel pannenkoeken
Porties 6 Zoete aardappel pannenkoekjes
Benodigdheden
magnetron, mixer/keukenmachine of garde
Bereiding
10m
Wachten
10m

Wat is het heerlijk om uitgebreid te ontbijten in het weekend met de mensen waar je van houdt! Als wij de tijd hebben ’s ochtends dan maak ik graag deze verantwoorde zoete aardappel pannenkoeken. Ze lijken nog het meest op Amerikaanse ontbijtpannenkoekjes, klein, dik en super fluffy, maar dan zo véél gezonder! Het is niet eens zoveel werk en wat zijn ze lekker deze pannenkoeken van bataat. 

Pannenkoeken zonder suiker

De zoete aardappel in deze ontbijtpannenkoekjes is zo zoet dat je echt geen suiker of suikervervanger meer nodig hebt in dit recept. Helemaal als je de pannenkoeken combineert met fruit. Kies zoals op de foto voor aardbeien, blauwe bessen en heerlijk zoete mango. Maar ook met plakjes banaan en appel zijn deze zoete aardappelpannenkoekjes om op te eten. Als je het lekker vindt om de pannenkoekjes af te toppen met wat (geiten)yoghurt, zeker doen!

Trouwens als jij deze zoete aardappelpannenkoekjes als dessert of voor mijn part als avondeten of lunch wil eten, be my guest. Ze zijn echt op elk moment van de dag lekker, zelfs als tussendoortje. En omdat er geen suiker of andere toegevoegde rommel in zit, is het ook verantwoord. Voedzaam zijn ze ook deze jongens, gegarandeerd dat je een aantal uur na het eten van deze zoete aardappelpannenkoeken nog een vol gevoel hebt.

Deze zoete aardappel pannenkoeken zijn zoals je van mij gewend bent cleaner dan clean en ze passen ook in de Voedselzandloper levensstijl. Vegetarisch zijn ze ook, want behalve eieren zit er niets dierlijks in.

Ontbijt met zoete aardappel pannenkoek

Als ik wakker word, denk ik als eerst: ‘Wat zal ik eten’. Elke dag hetzelfde ontbijten is echt niets voor mij. Zelfs voordat ik naar m’n werk ga probeer ik ’s ochtends te variëren. De ene keer vers fruit, de andere keer yoghurt, dan weer eens een bakje warme havermout. Maar deze zoete aardappelpannenkoeken maak ik toch meestal wel in het weekend of op een vrije dag, als ik tijd heb om eens uit te pakken.

De specerijen in deze pannenkoekjes maken het recept helemaal compleet. Vanille, kaneel en gember…hmmmm ruik je het al? Het bakken van de pannenkoeken is zo gepiept, het langst moet je nog wachten als de zoete aardappel gaar ligt te worden in de magnetron.

Samen ontbijten in het weekend is zo fijn, daar passen deze gezonde, fluffy pancakes helemaal bij. Kopje koffie erbij en het weekend begint goed!


Ingredients

  • 1
    grote zoete aardappel (tussen de 50 & 70 gram)
  • 2
    eieren
  • 1
    theelepel kaneel
  • 1
    theelepel gemberpoeder
  • 1
    theelepel (ongezoet) vanillepoeder
  • 1
    theelepel bakpoeder
  • 1 á 2
    eetlepels kokosolie

Bereiding

  1. Doe de zoete aardappel ca. 10 minuten in de magnetron met schil en al. Als de zoete aardappel van binnen helemaal zacht is, is hij goed.

  2. Haal de zoete aardappel uit de magnetron en snijd hem doormidden. Laat een beetje afkoelen en schep dan de binnenkant met een lepel uit de schil. Als het goed is, lijkt dit nu op zoete aardappel puree. Zet dit apart, zodat het goed af kan koelen,

  3. Klop de eieren luchtig op in een beslagkom samen met het bakpoeder en de specerijen. Doe dit met een mixer, keukenmachine of met de hand met een garde.

  4. Doe vervolgens langzaamaan de zoete aardappel erbij en meng tot het een mooi egaal, oranje beslag is.

  5. Zet een klein koekenpannetje op het vuur en doe er wat kokosolie in. Doseer de zoete aardappel pannenkoekjes met een kleine soep- of sauslepel. Laat de pannenkoeken één voor één aan beide kanten in ongeveer 2 minuten per kant gaar worden. Zet het vuur niet te hoog, ze moeten langzaam garen.