Muhammara met quinoa
PrintOf dit gerecht uit Libanon, Syrië of een ander Midden-Oosters land komt, daar zijn de meningen over verdeeld. Dat deze muhammara met quinoa lekker, natuurlijk en gezond is, dat weet ik zeker! Maak deze heerlijke paprikaspread eens en ontdek hoe lekker clean eating is.
Vegetarische paprika spread
Deze muhammara zit bommetje vol vitamine C, daar kun je nooit genoeg van hebben. De paprika’s grill je zelf in de oven. Dat lijkt veel werk, maar geloof me het is echt een klusje van niets. Het is een kwestie van de paprika’s goed wassen, lang genoeg onder de grill leggen. En dan helemaal af laten koelen zodat je het velletje er zo af kunt trekken.
Muhammara is een dip van gegrilde paprika, walnoot en granaatappel. Het is volledig vegetarisch (zonder vlees) en veganistisch (zonder dierlijke ingrediënten).
De traditionele muhammara wordt vaak gemaakt met couscous. Couscous bestaat voornamelijk uit tarwe. Omdat ik het passend wilde maken binnen de voedselzandloper en een clean eating eetpatroon heb ik de couscous vervangen door het eiwitrijke en glutenvrije quinoa. En dat is een geweldige combinatie, al zeg ik het zelf. Het geeft een lekkere bite aan de muhammara en zorgt voor voldoende binding.
Granaatappelmelasse
In muhammara wordt altijd granaatappel verwerkt, vrijwel altijd in de vorm van melasse. Dit is een soort siroop: ingedikt granaatappelsap. Nu had ik eerst bedacht om dit zelf te maken. Gewoon vers granaatappelsap lang genoeg in laten koken tot het een dikkere siroop wordt. Maar toen was ik bij de Turkse winkel om granaatappel te kopen en zag ik granaatappelsiroop staan. Het was zelfs goedkoper dan een paar verse granaatappels en de ingrediëntenlijst zag er puur uit (alleen granaatappelsap) dus maakte ik het mezelf een keertje gemakkelijk.
Muhammara serveren
Je kunt deze muhammara met quinoa een dag of 4 bewaren in de koelkast. Hij wordt zelfs wat lekkerder als de smaken goed intrekken. Serveer de paprikadip niet rechtstreeks uit de koelkast, want hij is het lekkerst op kamertemperatuur. Garneer de muhammara met wat gehakte walnoten en/of verse kruiden (koriander, munt of peterselie). Hij doet het goed bij lunches, brunches en borrels deze heerlijke dip. Je kunt het op een broodje, cracker of wafel doen of je dipt met verse rauwkost. Allemaal even lekker en clean.
Ingredients
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°C en/of op de grillstand
Was de paprika's en leg ze op een bakpapiertje in de oven om ze te roosteren. Ze moeten er ongeveer 20 minuten in (maar dit kan per oven verschillen).
Hou ze goed in de gaten en draai ze om, zodat de schil aan alle kanten geblakerd is.Als de paprika's aan alle kanten geblakerd zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen en uitlekken in een vergiet.
Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen en laat het daarna goed uitlekken.
Hak de walnoten grof.
Inmiddels zijn de paprika's afgekoeld. Nu kun je ze mooi van hun velletjes ontdoen. Haal ook de steeltjes en de zaadlijsten eruit.
Pers de knoflookteentjes uit en doe dit samen met de gegrilde paprika, de quinoa en ±50 gram van de gehakte walnoten in de keukenmachine.
De overige walnoten gebruik je om de muhammara mee te garneren.Laat de keukenmachine draaien tot er een consistent mengsel ontstaat. Laat het niet te lang draaien, want de muhammara mag een lekkere bite houden.
Serveer de muhammara in een grote schaal op kamertemperatuur. Garneer het geheel met wat grof gehakte walnoten en of verse kruiden (munt, peterselie of koriander).
Reviews
There are no reviews yet.