Pompoencurry – Sri Lanka

Print
Pompoencurry Sri Lanka receptPompoencurry Sri Lanka recept
Porties 6 Porties
Benodigdheden
Blender, hamer
Bereiding
20m
Wachten
40m

Het zoete van pompoen met pittige kruiden en voedzame kokosmelk; de beste combinatie ever! Tijdens onze reis leerden wij tijdens een kookcursus de fijne kneepjes van de Sri Lankaanse keuken kennen. Deze spicy pompoencurry is één van m’n favorieten. En wie weet binnenkort ook die van jou!

Sri Lankaanse pompoencurry

Sri Lankaanse curry’s

In mijn reisverslag van onze reis naar Sri Lanka schreef ik al dat ik verliefd ben geworden op Sri Lanka en op de Sri Lankaanse keuken in het bijzonder. Bijna elke middag en avond rijst en curry eten zonder dat het verveelt: dan moet het wel héél erg lekker zijn. Deze kruidige pompoencurry is fenomenaal. Sri Lanka kent zoveel verschillende curry’s en het overgrote deel van de gerechten is vegetarisch en vaak zelfs veganistisch.

Cleaner dan clean

Pakjes en zakjes, dat kennen ze echt niet in Sri Lanka. Alles is vers en kruidenmengsel voor curry’s worden helemaal zelf samengesteld. Koken mag er nog tijd in beslag nemen. Tsja, je kunt je dus wel voorstellen wat ik er zo lekker aan vind. Ik heb uit Sri Lanka currypoeder meegenomen. Wat heb ik een spijt dat ik niet m’n hele backpack heb volgeladen met dit soort kruiden! Nou ja, nog een reden om weer eens terug te gaan.

Curryblaadjes groeien in Sri Lanka en ze worden in vrijwel elk gerecht gebruikt. In Nederland zijn ze zeer moeilijk vers te verkrijgen. In de toko vind je ze vaak wel gedroogd, maar helaas verliezen ze dan de meeste smaak. Mocht je verse curryblaadjes tegenkomen in Nederland koop ze dan vooral (in grote hoeveelheden) en vries ze in. Dan behouden ze die heerlijke, kruidige smaak en kun jij de lekkerste curry’s maken. Succes gegarandeerd!

Pittige & gezonde pompoencurry

De zoete, volle smaak van pompoen combineert fantastisch met pittige kruiden en zoete kokosmelk. Het is weer herfst dus pompoenen vind nu je in elke supermarkt. Pompoen is een gezonde, natuurlijke bron van koolhydraten die je energie geeft. Bovendien bevatten pompoenen veel ijzer en bètacaroteen; een antioxidant dat zorgt voor goede ogen, botten, tanden en huid. Eet jezelf sterk en mooi met deze verrukkelijke Sri Lankaanse pompoencurry!

Zelf kokosmelk maken

De kokosmelk in deze curry hebben we zelf leren maken tijdens de kookcursus. Dat is dus echt niet zo moeilijk: je maalt gewoon vruchtvlees, kokoswater en heet water in een blender en knijpt dat vervolgens uit met een zeef. In het recept hieronder leg ik het uitgebreider uit. Uiteraard kun je kokosmelk ook kopen in iedere supermarkt. Zelf maken is een stuk leuker en ook gezonder, omdat er dan geen conserveermiddelen en stabilisatoren aan toegevoegd worden. Geen onnatuurlijke toevoegingen dus.

Kokosmelk is geen lichte kost, het bevat veel calorieën en vetten. Maakt dat het ongezond? Zeker niet! Moedermelk en kokosmelk hebben zelfs deels dezelfde bouwstoffen. Daarnaast zitten er bijzonder veel vitaminen (B, C en E), mineralen (kalium, fosfor, ijzer en magnesium) en ook weer anti-oxidanten in.

Serveren met?

Je kunt deze curry serveren met rijst of quinoa, maar je kunt het gerust ook zonder eten. Op de foto zie je dat wij het combineerden met sperzieboontjes en kokossambal (dit recept zal ik ook nog eens publiceren).


Ingredients

  • 1
    Grote pompoen
  • 4
    Knoflooktenen
  • 1
    Kokosnoot
  • 10
    Curryblaadjes
  • 2
    Uien
  • 2
    Theelepels currypoeder
  • 1
    Theelepel kurkumapoeder
  • ±1
    Theelepel chilipoeder
  • 200
    Ml. water

Bereiding

  1. Breek de kokosnoot voorzichtig open met een hamer of een groot mes en giet het kokoswater eruit. Haal het vruchtvlees eruit en maal dit fijn in de blender of keukenmachine. Hoe ongeveer 100 gram van de rasp apart.

  2. Kook 100 ml. water en doe dit bij de blender met de overgebleven kokos en doe ook het kokoswater hierbij. Maal dit goed met de blender een minuut of 5.

  3. Pak een fijne zeef en giet de inhoud van de blender er doorheen. Duw de 'prut' goed met een lepel tegen de zeef zodat al het vocht er uit wordt geperst.

  4. Doe het mengsel wat in de zeef achterblijft terug in de blender. Kook nogmaals 100 ml. water en maal dit weer 5 minuten in de blender. Haal dit weer door de zeef net als hiervoor.

  5. Snipper de uien, snij de knoflooktenen fijn en hak de pompoen in blokjes. Maak de blokjes niet te klein, want dan is het te snel gaar. De schil van de pompoen kun je er aan laten zitten.

  6. Rooster de geraspte kokos in een droge koekenpan. Spatel het regelmatig om tot het een goudbruine kleur heeft.

  7. Verhit wat plantaardige olie in een stoofpan (bijvoorbeeld een gietijzeren) en doe hier als de olie heet is de droge kruiden bij. Dit zijn dus de kurkuma, het currypoeder, chilipoeder en de curryblaadjes. Laat dit een paar tellen bakken, terwijl je roert.

  8. Voeg vervolgens de uien en de kokosrasp toe en laat dit een minuut of 2 meebakken.

  9. Nu is het tijd om de pompoenblokjes in de pan te doen samen met de knoflook. Laat dit 5 minuten bakken en roer af en toe voorzichtig door.

  10. Voeg de zelfgemaakte kokosmelk toe en laat het ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Hou het goed in de gaten, want het kan sneller klaar zijn of juist wat langer nodig hebben.

  11. Serveer de curry in diepe borden eventueel samen met rijst of quinoa en groenten. Eet smakelijk!