Latkes van zoete aardappel
PrintDe latke is een traditioneel Joods aardappelkoekje dat tijdens Chanoeka (het lichtfeest) wordt gegeten. Ik was er vroeger dol op, als m’n moeder of oma latkes bakte aten we ze het liefst zo uit de pan. Ze waren vaak al op voordat we aan tafel zaten. Tegenwoordig maak ik regelmatig een gezondere versie van latkes (ook wel reibekuchen genoemd) van zoete aardappel. Ik maak deze zoete aardappelkoekjes niet alleen met Chanoeka, maar het hele jaar door als lunch of voor het avondeten.
De naam zoete aardappel is eigenlijk nogal misleidend. Het is namelijk helemaal geen aardappel, maar familie van de wortel. De zoete aardappel of bataat is een groente die helemaal past in de voedselzandloper levenstijl waarin groenten de hoofdrol spelen. Ik vind de zoete smaak van de bataat erg lekker. In dit recept voor knapperige latkes van bataat wordt de zoete smaak gecombineerd met het pittige van ui. Ik maak ze graag lekker pittig met een chilipepertje of chilivlokken.
Ingredients
Bereiding
Hak de ui fijn. Ik doe dit meestal in de keukenmachine, dat gaat sneller en het bespaart je tranen. Rasp vervolgens de zoete aardappel.
Klop het ei los in een kom met het water. Je kunt de lepels boekweitmeel er nu een voor een bij doen. Ondertussen blijf je kloppen tot het een lobbig beslagje wordt.
Vervolgens kun je de geraspte zoete aardappel en de uit bij het beslag doen. Schep goed om zodat het een geheel wordt en voeg zout en peper of chilipeper toe naar smaak.Zet een koekenpan op het vuur en doe er wat olie in. Als de olie heet is, kun je met een lepel hoopjes van het zoete aardappelmengsel in de pan doen. Druk elk hoopje aan met een spatel. Laat bakken tot de onderkant bruin en knapperig is en dan kun je de latkes omdraaien.
Haal de zoete aardappelkoekjes uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje zodat de olie eruit kan trekken. Klaar!
Reviews
There are no reviews yet.