Gezonde(re) cheesecake
PrintHeb je iets te vieren? Doe dat dan met deze gezonde cheesecake. Een heerlijke crunchy bodem met een romige vanille topping. Ik bedacht de smaken in dit recept zelf bij elkaar en ik ben er best wel een beetje trots op.
Crunchy bodem
De bodem van deze suikervrije cheesecake is zo lekker. Het knapperige van de gepofte boekweit gecombineerd met de smeuïge pindakaas en natuurlijk mijn all time favorite: pure chocola. Een match made in heaven! Ik kwam op het idee voor de bodem van deze gezonde cheesecake dankzij een recept voor crunchy koekjes dat ik op de site van de Groene Meisjes tegenkwam.
Gezonde cheesecake met vanille
De vulling op de knapperige bodem is gemaakt van ricotta, mascarpone, vanille en een beetje agavesiroop. Om dit te binden kun je het vegetarische agar agar gebruiken, maar omdat ik hier altijd ruzie mee heb, koos ik voor gelatine. Dit gaat eigenlijk volledig tegen mijn principes in, maar ja ik wilde mijn gasten natuurlijk en prachttaart presenteren. Ik ga gauw weer eens stoeien met agar agar.
Agavesiroop als zoetstof
Ik gebruikte in deze healthy cheesecake een beetje agavesiroop om het te zoeten. Nou weet ik dat er hele volksstammen tegen het gebruik van agavesiroop zijn, want het zou je bloedsuikerspiegel net zo erg doen stijgen als geraffineerde suiker. Hier zijn de meningen echter behoorlijk over verdeeld. Of het nu wel of niet goed is, mijn motto is gebruik het met mate. En ach als je iets te vieren hebt, mag een beetje zoet echt wel.
Koud of warm?
Deze cheesecake hoeft de oven niet in. Het is een heerlijk, koel lekkernij. Hoe je meer van een gebakken cheesecake? Probeer dan mijn New York cheesecake recept eens.
Helemaal home made
Als een paal boven water staat dat deze gezonde cheesecake een stuk beter voor je is dan een taart uit een pakje. Hij past binnen mijn clean eating levensstijl en ook binnen de Voedselzandloper. Je weet precies wat er in zit en ik nodig je ook van harte uit om een beetje te experimenten met dit recept. Ik word zo blij als ik mijn gasten kan verwennen met zo´n stuk zelfgemaakte heerlijkheid. Het kan niet beter!
Ingredients
Bereiding
Bedek de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier.
We beginnen met het maken van de bodem van de gezonde cheesecake. Rooster hiervoor de boekweitkorrels in een pan tot ze mooi goudbruin zijn.
Maal de pinda's in de keukenmachine tot een smeuïge pindakaas. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je pindakaas gebruiken, let er wel op dat het suikervrije en zoutloze pindakaas is.
Doe de pindakaas samen met de boekweit, het snufje zout en het havermeel in een kom. Meng dit door elkaar en zet opzij.
Zet een pannetje met een dikke bodem op een laag vuurtje. Doe hier de kokosolie, de pure chocolade en de agavesiroop in. Blijf roeren tot het gesmolten is.
Giet het chocolademengsel over de ingrediënten in de kom. Meng dit goed tot een geheel.
Stort het chocolade mengsel vanuit de kom in de met bakpapier beklede springvorm. Verdeel het goed zodat de hele bodem bedekt is en zet dit een uur in de koelkast.
Voor de vulling week je eerst de gelatine in koud water zoals beschreven op de verpakking, Kies je voor agar agar dan sla je deze stap over.
Doe de rijstroom in een pannetje. Snij de vanillepeul open en doe het merg bij de rijstroom. Zet dit op een laag pitje. Knijp de gelatine goed uit en voeg de blaadjes één voor één bij het mengsel in de pan. Als je liever agar agar poeder gebruikt doe je dit bij de rijstroom. Roer goed tot de gelatine of de agar agar is opgelost en draai het vuur dan uit.
Klop de ricotta met de mascarpone en de agavesiroop los. Voeg hier geleidelijk het rijstroom mengsel bij en meng dit goed. Ik deed dit met de keukenmachine, maar het kan ook met de hand.
Haal de bodem uit de koelkast en doe de vulling hier bovenop. Verdeel het goed met een spatel. Zet de taart vervolgens ongeveer 3 uur in de koelkast tot het is opgestijfd en je kunt hem serveren deze gezonde cheesecake.
Reviews
There are no reviews yet.