Zelf falafel maken

Print
zelf falafel makenzelf falafel maken
Porties 20 falafel balletjes
Benodigdheden
keukenmachine
Bereiding
30m
Wachten
8h 0m

Falafel; by far het lekkerste gerecht dat is overgewaaid uit het Midden-Oosten! Kruidig, knapperig en ook nog eens gezond. Het ideale comfort food. Na heel wat uitproberen heb ik eindelijk het allerbeste recept om zelf falafel te maken.

Falafel: vegetarisch & vegan

Die heerlijke falafel balletjes zijn puur natuur. Ze bevatten alleen maar plantaardige ingrediënten met kikkererwten in de hoofdrol. Koriander, peterselie, knoflook, cayennepeper en een vleugje kardemon gehuld in een knapperige korst van sesamzaad. Dit is zo lekker, vlees is echt overbodig!

Je hoeft niet bang te zijn dat je voedingsstoffen tekort komt met zo’n veganistisch maal, want kikkererwten barsten van de eiwitten. 100 Gram kikkererwten bevat 9 gram eiwit. Bovendien haal je ook veel broodnodige mineralen, vitaminen en aminozuren uit deze peulvrucht.

Wel weken, niet koken

Falafel is altijd al een van mijn favorieten geweest en het was niet makkelijk om het perfecte recept te vinden. Ik heb veel recepten gelezen en uitgeprobeerd. Kikkererwten uit blik? Kikkererwten koken en weken? Ik heb het allemaal getest en de slotsom is: gebruik gedroogde kikkererwten, laat ze een nacht weken in een bak met water en kook ze vooral NIET. Daarna kun je de erwten in de keukenmachine vermalen en je zult zien dat dit dé basis is voor de perfecte falafel bal.

Zelf falafel maken is makkelijker dan je denkt……je moet alleen even weten hoe het moet. Het spannendst vind ik het maken van de balletjes. Blijven ze plakken of niet? That’s the question 🙂 En ook voor de fase daarna heb ik alles geprobeerd: in de oven, bakken in de pan of toch frituren? Nou ik ben erachter hoor. Zelf frituren werkt het best. Ik doe het gewoon op de ouderwetse manier met een pannetje op het vuur, want wij hebben geen frituurpan. Ik frituur meestal in zonnebloemolie. Het schijnt dat (neutrale) kokosolie het gezondst is om in te frituren, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Wie weet een volgende keer.

Who needs bitterballen?

Zelfgemaakte falafel is heerlijk als avondeten zoals hieronder op de foto: met een lekkere Israëlische salade en een sausje van yoghurt, tahina en knoflook. Maar ik maak ze ook vaak als snack tijdens de borrel. Succes gegarandeerd, Bitterballen overbodig!

 

 

falafel recept


Ingredients

  • 250
    gram gedroogde kikkererwten
  • 2
    eetlepels versgehakte koriander
  • 80
    gram rode ui, fijngesneden
  • 3/4
    liter zonnebloemolie (om te frituren)
  • 1/2
    theelepel cayennepeper
  • 2
    eetlepels havermeel
  • 1
    theelepel komijn (gemalen)
  • 1
    eetlepel peterselie, fijngehakt
  • 1/2
    theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1
    theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1
    theelepel zout
  • 2
    theelepels sesamzaad
  • 1
    teen knoflook

Bereiding

  1. Doe 250 gram gedroogde kikkererwten in een grote kom en giet hier twee keer zoveel water bij. Ze moeten ver onder water staan. Laat dit minimaal een nacht weken. Je zult zien dat de erwten een heleboel water opzuigen.

  2. Zet de keukenmachine klaar. Giet de erwten af en doe ze terug in de kom. Doe hier de ui, de peterselie, koriander en de knoflook bij. Nu ga je dit in kleine porties malen in de keukenmachine. Let goed op dat je het niet te fijn maalt, maar het moet ook weer niet te grof zijn (want dan plakt het niet). Het moet geen smurrie worden, maar wel genoeg plakken. Maal zo alles om de beurt in kleine porties.

  3. Als alles is gemalen kun je hier het bakpoeder, het zout, meel en alle specerijen bijdoen. Voeg hier nog 3 eetlepels koud water aan toe en meng alles met je handen nog eens goed door elkaar.
    Dek de kom af en zet het mengsel minimaal een uur in de koelkast, zodat het kan opstijven.

  4. Zet een pan met de olie op het vuur en laat goed heet worden (je kunt natuurlijk ook gewoon de frituurpan aanzetten). De olie moet ongeveer 180 graden zijn.

  5. Pak de kom met het kikkererwtenmengsel uit de koelkast. Pak een schoteltje en leg daar het sesamzaad op. Maak je handen een beetje nat en vorm balletjes van steeds een eetlepel van het mengsel. De balletjes maak je af door ze met sesamzaad te bedekken. Leg de falafel balletjes apart op een bord.

    falafel balletjes ongebakken
  6. Nu kun je ze frituren. Spannend! Frituur de falafel in porties van 4 balletjes. Laat ze 4 minuten in de pan tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en zet ze eventueel even in de oven om ze warm te houden.
    Eet de falafel vooral als ze net gebakken zijn, dan zijn ze het allerlekkerst.