Gegrilde forel met sinaasappelboter

Print
gegrilde forel met sinaasappelbotergegrilde forel met sinaasappelboter
Porties 4 Personen
Benodigdheden
oven (met grill), rasp
Bereiding
15m
Wachten
10m

Forel recept met lamsoren en venkel

Een heerlijke, originele combinatie forel met een fantastische boter met sinaasappel. Dit maaltje bevat zoveel gezonde bouwstoffen en het is werkelijk om te smullen. Je maakt het in de oven klaar. Schijnt de zon? Gooi de forel dan gauw op de barbecue!

Forel is gezond 

Afgelopen winter voelde ik me allesbehalve goed. Ik was erg moe, lusteloos, down en ik zag bleek. Ik ging naar de dokter, liet bloed prikken en wat bleek? Ik had een behoorlijk vitamine D tekort. Vitamine D haal je vooral uit de zon, maar in mindere mate zit het ook in vette vissoorten.

Het advies van de dokter? Supplementen voor de winterperiode, meer vette vis eten en zoveel mogelijk naar buiten. Gelukkig is de zomer aangebroken en kunnen we weer volop vitamine D uit zonlicht halen. Maar ik blijf toch minimaal 2 keer per week vette vis eten. Omdat het gezond en zo ontzettend lekker is!

Dikke vette forel

Forel is zo’n vette vissoort die veel vitamine D bevat. Een forel van 100 gram bevat ongeveer 6,1 microgram vitamine D en laat dat nou net de aanbevolen hoeveelheid per dag zijn. Tijd voor een zomers recept vol vitamine D: gegrilde forel met sinaasappelboter met lamsoren en venkel. Ik heb dit recept zelf bedacht en afgelopen vrijdag probeerde ik het uit toen mijn oom en tante kwamen eten en logeren. En al zeg ik het zelf het was heerlijk!

Ik combineerde de forel met lekkere ziltige lamsoren (volgens de visboer wordt dit ook wel zeespinazie genoemd) en venkel. Ook in de groente gebruikte ik de frisse sinaasappelboter. Lamsoor is niet het hele jaar verkrijgbaar, maar alleen van april tot juli. Reden te meer om in deze maanden van deze heerlijke zeegroenten te genieten. Het is een gezonde bron van natrium en ijzer. De ziltige smaak van lamsoren is heerlijk bij vis. De combinatie met de venkel en de sinaasappel vormt een perfect samenspel van zilt, zoet en een klein zuurtje.

Makkelijk & snel forel uit de oven

Nu lijkt dit allemaal misschien erg culinair en ingewikkeld. Niets is minder waar! Je maakt dit gerecht in minder dan een half uur tijd . Gezond, gemakkelijk en super puur. Beter dan dit wordt het niet!


Ingredients

 • 4
  forellen
 • 2
  sinaasappels
 • 1
  knoflookteen
 • 200
  gram roomboter
 • versgemalen peper, naar smaak
 • zout, naar smaak
 • 1
  flinke hand gehakte peterselie
 • 300
  lamsoren (kort gewassen)
 • 2
  venkelknollen, in smalle reepjes gesneden
 • 2
  eetlepels olijfolie

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand van de grill.

 2. De sinaasappelboter

  Doe 200 gram zachte roomboter in een schaaltje en pers hier de knoflookteen bij. Was een van de sinaasappels goed onder de hete kraan. Droog af en rasp de schil. Doe de sinaasappelrasp ook bij de boter. Pers de sinaasappel uit en voeg 1 eetlepel van het sap bij de boter.
  Bewaar de rest van het sinaasappelsap voor de forel en snijd van de andere sinaasappel schijven voor de garnering.
  Maal wat zout en wat peper bij de boter en meng het geheel goed. Even proeven of de balans goed is en dan kan de boter in de koelkast.

 3. Was de forellen met koud water en dep ze goed droog. Leg ze in een braadslee of op een bakplaat. Maak in elke forel 4 tot 6 inkepingen. Verdeel de eetlepel olijfolie over de vis en smeer het uit met een kwastje. Vul vervolgens de inkepingen met sinaasappelboter. Verdeel de overgebleven sinaasappelsap over de vis en maal er, naar smaak, nog wat verse peper over.

  Nu kan de vis de oven in. Grill iedere kant van de vis ongeveer 5 minuten. Doe eerst de kant met de inkepingen boven, zodat de sinaasappelboter goed in de vis kan trekken.

  Hoe lang de vis nodig heeft onder de grill hangt af van de grootte van de forellen en de power van jouw grill. Blijf dus in de buurt en check regelmatig of de vis al omgedraaid moet worden. Je kunt de vis omdraaien als de bovenkant een klein beetje bruin is geworden.

 4. Verwarm ondertussen een eetlepel olijfolie in een grote pan of wok. Als de olie warm is geworden voeg je hier 2 eetlepels sinaasappelboter bij.
  Bak eerst de venkel 2 á 3 minuten op hoog vuur en voeg daarna de lamsoren erbij. Laat nog ca. 2 minuutjes bakken en roer goed door.

 5. Haal de vis uit de oven en maak de borden op. Verdeel de gehakte peterselie over de vis en vergeet ook de sinaasappelschijfjes niet. Eet smakelijk!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gegrilde forel met sinaasappelboter”