Melanzane alla parmigiana (aubergine lasagne)

Print
melanzane alla parmigiana recept - vegetarsche lasagne - koolhydraatarme lasagnemelanzane alla parmigiana recept - vegetarsche lasagne - koolhydraatarme lasagne
Porties 4 Personen
Benodigdheden
oven
grillpan
Bereiding
30m
Wachten
30m

De Italiaanse keuken: love it! Pure, eerlijke gerechten met natuurlijke producten die vol zijn van smaak. Ik denk meteen terug aan onze zomervakantie in Toscane; langs de kant van de weg kraampjes met volrode tomaten, de mooiste aubergines en de allerlekkerste kazen. Het gezonde recept voor melanzane alla parmigiana vind je hier. Het bevat weinig koolhydraten, veel groenten en is helemaal vegetarisch. Ontdek hoe gemakkelijk je Italië naar jouw eigen keuken haalt!

Koolhydraatarme lasagne

Dit recept voor melanzane alla parmigiana oftewel aubergines met mozzarella en parmezaan haalt Italië naar Nederland. Het is een gezonde aubergine lasagne met weinig koolhydraten, want het bestaat uit groenten en kaas. Geen pastabladen dus. De gegrilde stukken aubergine nemen de rol van lasagnebladen op zich en geloof me dit is vele malen lekkerder dan die deegbommen. En mooi meegenomen: het is een stuk gezonder!

De perfecte, suikervrije pastasaus

Veel mensen kopen kant en klare pastasaus. Niet doen!! Hier zitten vaak allerlei onnatuurlijke ingrediënten in om de saus lang goed te houden en de smaak te versterken. Ook suiker wordt aan bijna al deze kant en klaar sauzen toegevoegd. Zo zonde, want het is helemaal niet moeilijk of tijdrovend om zelf een lekkere gezonde pastasaus te maken. Wat heb je nodig? Goede vleestomaten, ui, knoflook en wortel voor een zoetje. De bekende Italiaanse kruiden basilicum en oregano maken de smaak compleet. In 20 minuutjes heb je zo’n suikervrije pastasaus zelf gemaakt. En je kunt het gemakkelijk in een grote hoeveelheid maken om later te gebruiken. Je kunt het zeker een week in de koelkast bewaren en je kunt het zelfs invriezen.

In deze melanzane alla parmigiana vindt je mijn gezonde recept voor verse pastasaus terug. Je kunt deze saus natuurlijk voor een heleboel andere lekkere gerechten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan courgetti (courgettelinten) met Italiaanse saus. En het combineert ook fantastisch met een lekker stukje vis, zoals kabeljauw of dorade.

Vegetarische lasagne

De melanzane alla parmigiana is helemaal vegetarisch en bevat een gezonde dosis groenten. Het past ook binnen de voedselzandloper en het is paleo proof. Natuurlijk komt er wederom geen pakje of zakje aan te pas. Wat ik prettig vind aan dit gerecht is dat je het van te voren kunt maken. Het grillen van de plakken aubergine neemt de meeste tijd in beslag.

Krijg je mensen te eten? Zorg dan dat je de aubergine van te voren al gegrild hebt, dan hoef je deze gezonde aubergine lasagne alleen nog maar in de oven te schuiven. Serveer dit heerlijke Italiaanse recept met een frisse salade erbij en je hebt een maaltijd om je vingers bij af te likken.

Eet smakelijk! Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben over dit gezonde recept, dan hoor ik graag van je.


Ingredients

  • 2
    aubergines
  • 4
    grote volrode vleestomaten
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    ui
  • 3-4
    eetlepels olijfolie
  • 3-4
    eetlepels verse basilicum
  • 1-2
    eetlepels oregano (verse of gedroogde)
  • 1
    bol buffelmozzarella
  • 150-200
    gram goede parmezaanse kaas
  • naar smaak
    peper & zout
  • 2
    winterwortels

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190 °C. Zet de grillpan op een klein vuurtje en laat goed opwarmen. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van gelijke dikte (3-4 mm). Smeer de plakken met een kwastje in met olijfolie en laat eventjes intrekken. Grill de aubergine plakken in de pan, zodat ze aan beide kanten van die mooie bruine streepjes krijgen. Leg de gegrilde aubergine op een bordje om later de me­lan­za­ne al­la par­mi­gi­a­na mee op te bouwen.

  2. Tijd om de saus te maken! Maak kruisjes in de tomaten, doe ze in een grote kom en giet hier kokend heet water op tot de tomaten volledig onder water staan. Laat dit 5 minuten staan tot je ziet dat het vel los begint te komen.
    Schil ondertussen de winterwortels en snijd er kleine blokjes en plakjes van.
    Ontvel dan de tomaten en snij ze in blokjes.

  3. Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem (ik doe dit altijd in een gietijzeren pan).
    Snijd de ui in stukjes en fruit dit in de pan.
    Doe de stukjes winterwortel erbij.
    Pers hier vervolgens de knoflookteentjes boven en laat nog een minuutje fruiten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, want dat is niet lekker.
    Doe vervolgens de tomatenblokjes erbij. Laat dit minimaal een kwartier sudderen, zodat er een saus ontstaat.

  4. Na een kwartier kun je de saus pureren met een staafmixer, de blender of in de keukenmachine.

  5. Snijd de basilicum fijn en doe dit samen met de oregano op het laatste moment door de saus.

  6. Snijd de mozzarella in dunne plakken en rasp de Parmezaanse kaas.

  7. Nu kun je de me­lan­za­ne al­la par­mi­gi­a­na op gaan bouwen. Doe grote scheppen saus in een middelgrote ovenschaal en spreid dit uit over de hele oppervlakte.
    Leg hier vervolgens een laag gegrilde aubergine plakken op.
    Bedek dit met een aantal plakjes mozzarella en een handje Parmezaanse kaas.
    Hier komt een schep saus op die weer wordt bedekt met aubergine, mozzarella en Parmezaan.
    Herhaal dit tot je geen aubergine of saus meer over hebt. Eindig met een bovenste laag saus en bedek deze met flink wat geraspte Parmezaanse kaas.

  8. Zet deze heerlijke aubergine lasagne nu voor ongeveer 30 minuten in de oven tot de kaas mooi bruin is.

  9. Serveer de melanzane alla parmigiana met een frisse salade erbij. Buon appetito!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Melanzane alla parmigiana (aubergine lasagne)”