Gezonde brownies

Print
gezonde browniesgezonde brownies
Porties 12 Stukjes
Benodigdheden
staafmixer, blender of keukenmachine
Bereiding
15m
Wachten
30m

Brownies kun je clean maken. In dit gezonde(re) brownie recept zitten bietjes en er zitten geen geraffineerde suikers in, maar alleen zoetstoffen die je voeden. Verwen jezelf eens met een gezonde brownie met biet.

gezonde brownies met bieten

Gezond snoepen hoort erbij

Bij een gezonde levensstijl hoort snoepen er wat mij betreft helemaal bij. Jezelf verwennen met iets lekker zoets, is lief zijn voor jezelf. Dat verdient iedereen, toch? Op het moment dat ik dit recept uitwerk, staat er bijvoorbeeld een heerlijk bananenbroodje in de oven.

Ik ben ervan overtuigd dat je lekker in je vel zit als je jezelf niet alles ontzegt, maar van tijd tot tijd lekker kunt genieten van bijvoorbeeld deze heerlijke, gezonde brownie. Want snoepen hoeft echt niet altijd súper slecht te zijn, het kan ook verantwoorder. Deze gezonde brownie met bietjes is een goed voorbeeld. Op zoek naar meer inspiratie voor verantwoord zoet? Bekijk dan mijn verzamelpagina met clean eating desserts en gezond(er)e zoetigheid.

Bietenbrownie

Als je in to de (gezonde) foodblogs bent, heb je het vast al eens vaker voorbij zien komen: van oorsprong zondige recepten, maar dan gezonder. Dit recept past helemaal in dat straatje. Want, in deze gezonde brownies zit groente verstopt, bietjes welteverstaan. Bieten en chocolade vormen een geweldige combinatie. Geloof mij: zelfs mijn zus die echt geen bietjes lust, smikkelde een stuk van deze gezonde brownie helemaal op.

Je gebruikt in dit recept gekookte bietjes, die pureer je tot moes. Samen met gesmolten pure chocolade zijn bietjes het belangrijkste ingrediënt in dit recept. Bietjes zijn echt super goed voor je. Ze barsten van de vitaminen (vooral vitamine B11, foliumzuur en vitamine C) en mineralen (veel mangaan dat bijdraagt aan de stofwisseling, ijzer en koper). Daarbij zitten er geen geraffineerde melen en suikers in dit recept en dus is het een stuk voedzamer dan ‘gewone’ brownies.

Verwen jezelf op een verantwoorde manier met deze geweldige & gezonde brownies!


Ingredients

 • 400
  gram gekookte bieten
 • 2
  theelepel bakpoeder
 • 150
  gram pure chocolade (85%)
 • 3
  eieren
 • 60
  gram cacaopoeder
 • 35
  gram boekweitmeel
 • 50
  gram amandelmeel
 • 100
  gram dadel- of kokosbloesemsuiker
 • 1
  theelepel (ongezoet) vanillepoeder
 • 1
  snufje zout

Bereiding

 1. Verwarm je oven op 160 °C.

 2. Bekleed een bakblik van ongeveer 21 bij 21 cm met bakpapier en vet dit in met een beetje kokos- of olijfolie.

 3. Zet een pan met water op het vuur en smelt hier de chocolade (hét beangrijkste ingrediënt voor de gezonde brownies) au-bain-marie in. Laat de chocolade langzaam smelten en roer regelmatig door.

 4. Pureer de bieten met een staafmixer of de keukenmachine.

 5. Klop de eieren op met het snufje zout. Dit kun je met de hand doen of met een machine (scheelt een lamme arm). Voeg vervolgens in kleine beetjes de dadel of kokosbloesemsuiker bij de eieren en klop goed door.

 6. Voeg alle overgebleven droge ingrediënten bij elkaar en meng dit goed.

 7. Doe de gepureerde bieten bij het eiermengsel en meng ook dit heel goed.

 8. Doe vervolgens de gesmolten chocola bij de eieren met de bieten en meng ook dit weer goed. Als het goed is lijkt het mengsel nu erg op chocolademousse.

 9. Meng nu het natte mengsel met de droge ingrediënten. Roer het flink door!

 10. Stort het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en spreid het goed uit.

 11. Laat de gezonde brownies 30 minuten in de oven bakken.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gezonde brownies”