Gevulde aubergine (vegetarisch)

Print
Gevulde aubergine recept - clean eatingGevulde aubergine recept - clean eating
Gevulde aubergineGevulde aubergine - Recept - Clean Eating
Porties 2 personen
Benodigdheden
oven
Bereiding
15m
Wachten
50m

Restjesdag. De koelkast was bijna leeg. Er lag wortel, spinazie, een restje feta en twee verlaten aubergines. Ik had geen zin om boodschappen te doen, dus maakte ik hier een samengesteld maaltje van. En uiteindelijk waren deze vegetarische gevulde aubergines zo lekker dat het een plekje op mijn blog verdient!

Recept gevulde aubergine

We eten best vaak aubergines, we vinden het beiden erg lekker en je kunt er veel kanten mee op. Of je hem nu bakt, grilt of er een dip mee maakt; aubergines zijn altijd lekker vol en romig. Als je niet graag of niet vaak vlees eet, is aubergine een prima groenten om te eten. De vlezige structuur van deze donkerpaarse groente is erg voedzaam. Aubergines worden veel gebruikt in de Arabische keuken, maar ook in Italiaanse gerechten zie je ze geregeld terug.

Za’atar

Over de Arabische keuken gesproken: in dit gerecht zit een typisch Midden-Oosters kruidenmengsel dat je misschien al wel kent. Za’atar is een van mijn favoriete smaakmakers. Het bevat onder andere sesamzaad, het lekkere friszure sumac, oregano en tijm. Ik koop in de supermarkt vaak de za’atar mix van Jonnie Boer die is echt héél lekker en het fijne van Boer’s specerijen is dat er nauwelijks tot geen zout en geen toegevoegde smaakversterkers bevat. Wel zo clean dus!

Ook fan van Za’atar? Bekijk dan ook mijn aubergine cheesecake recept eens, daar gaat een hemels mengsel van olijfolie en za’atar overheen. Nou dat aubergine en za’atar het samen goed doen, moge nu wel duidelijk zijn.

 

Gevulde aubergine - Recept - Clean Eating

Vantinga…wat??

Laatst las ik ergens dat de naam aubergine komt vanuit het Sanskriet. Het zou een verbastering zijn van vantinganah. Dit betekent groente die winderigheid geneest. Nou dan weet je dat ook maar weer! Aubergines bevatten veel vezels, die onder andere goed zijn voor de spijsvertering, vandaar.

Aubergine gezond

Ook bevatten aubergines behoorlijk wat mineralen zoals mangaan (goed voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen in je bloed) en kalium (werkt positief voor je hersenen).

Mocht je zwanger willen worden of zijn, dan is dit fijn om te weten: aubergines bevatten relatief veel foliumzuur (vitamine B11). En de dieppaarse donders bevatten ook vitamine K. Dit draagt bij aan de stolling van je bloed. Ook wordt er aangenomen dat vitamine K goed is voor de ontwikkeling van botten. Baby’s krijgen daarom vaak ook druppeltjes vitamine K.

Gevulde aubergine

Benieuwd naar de pompoen op deze foto? Bekijk het recept voor pittige pompoen uit de oven.

Nachtschade groenten

Aubergines zijn, net als tomaten, paprika’s en een heleboel andere groeten, nachtschadegroenten. Daar wordt soms behoorlijk paniekerig over gedaan. Het zou slecht voor je zijn en je moet er vooral niet teveel van eten. Deze groentefamilie zou anti-nutriënten bevatten en als ze niet rijp gegeten worden zelfs giftig zijn. Nu ben ik geen voedingsdeskundige, maar ik heb het idee dat dit erg overdreven is. Volgens mij wegen de gezonde eigenschappen van nachtschadegroenten veel zwaarder dan eventueel schadelijke stoffen. Alleen als je kilo’s en kilo’s nachtschadegroenten zou eten, kan het echt nadelige effecten hebben.

Gevulde aubergine vegetarisch

Dus no worries en maak nu maar gauw deze gevulde aubergines. Het ziet er spectaculair uit en smaakt nog beter. Maak ze als je een dinertje organiseert als bijgerecht. Of gewoon lekker voor jezelf als lunch of avondeten. Dit gerecht is vegetarisch en ik kan je verzekeren dat je je vingers erbij aflikt!

Gevulde aubergine recept - clean eating


Ingredients

  • 2
    Aubergines
  • 3-4
    Trostomaten
  • 1
    Knoflookteen
  • 1
    Ui
  • 100
    Feta
  • 2
    Handen spinazie
  • 100-150
    Gram wortel
  • 2-3
    Eetlepels olijfolie
  • Naar smaak
    zout & peper
  • 2
    Eetlepels amandelschaafsel (garnering)
  • 2
    Theelepels za'atar

Bereiding

  1. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 ºC.

  2. Was de aubergines en dep ze droog. Halveer ze in de lengte en kerf hier met een mes ruiten in. Wrijf de witte kanten vervolgens in met wat zout.

  3. Smeer de aubergines in met wat olijfolie en zet ze in de oven. Het kan een beetje verschillen per oven dus hou ze goed in de gaten. Na ±15 minuten is het vruchtvlees zacht en kun je de aubergines uit de oven halen.

  4. Haal de aubergines uit de oven. Als ze een beetje afgekoeld zijn kun je de binnenkant er uit schrapen met een lepel. Haal niet al het 'vlees' eruit, maar zorg dat je een soort bootje overhoudt. Beschadig ook de schil niet. Gooi het vruchtvlees niet weg! Dit gaan we nog gebruiken.

  5. Zet een pan op het vuur en verhit er wat olijfolie in. Snipper de ui en doe dit in de pan. Snijd het vruchtvlees uit de aubergine fijn en bak dit mee met de ui. Doe ook de za'atar erbij.

  6. Snijd vervolgens de wortel in kleine plakjes. Mocht je van lekker fijn houden, dan kun je de wortel ook raspen. Voeg de wortel bij de ui in de pan en pers hier het knoflookteentje bij.

  7. Snijd je de tomaten in blokjes. Ook die kunnen in de pan.

  8. Doe ook de spinazie bij het mengsel in de pan. Laat het geheel even op staan totdat het een dikke(re) saus wordt.

  9. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Leg hier de uitgeholde aubergines op en vul deze met de saus. Besprenkel de gevulde aubergines met een beetje olijfolie en top het af met gekruimelde feta .

  10. Nu kunnen de vegetarische gevulde aubergines ongeveer 45 minuten de oven in.

  11. Als de aubergines in de oven staan, rooster je het amadelschaafsel kort in een koekenpan.

  12. Haal de aubergines uit de oven. Presenteer ze op een bord en garneer het met de amandelen. Eet smakelijk!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gevulde aubergine (vegetarisch)”