Pittige pompoen uit de oven

Print
Pittige pompoen uit de ovenPittige pompoen uit de oven
Porties 4-6 personen
Benodigdheden
vijzel of kruidenmaler
Bereiding
1h 0m
Wachten
45m

Hij is oranje, rond, zoet en oh zo lekker! Jawel ik heb het natuurlijk over dé pompoen. Deze oranje jongen smaakt nog extra lekker als je hem pittig kruidt. Daarom deel ik dit heerlijke recept voor geroosterde pittige pompoen met jullie. 

Pompoen met pit

Dat pompoen lekker is in combinatie met spicy kruiden hebben jullie al kunnen ontdekken in het recept voor Sri Lankaanse pompoencurry dat ik eerder met jullie deelde. Deze keer gaan we voor een meer midden-oosterse tint met specerijen als komijn, korianderzaad, kaneel en venkelzaad. Het zoet van de pompoen wordt in dit gerecht versterkt door een beetje agavesiroop. Dat samen met een mengsel van de eerdergenoemde specerijen, gedroogde chilipeper en knoflook maken een hemels, Arabisch gerecht.

Ovengerecht

Het fijne aan dit gerecht is dat je alles vooraf kunt bereiden. Oké het is wel het lekkerst als de quinoa nog heet is, maar het snijden en marineren van de pompoen kun je allemaal van te voren doen. Als er vrienden komen eten, vind ik dat altijd wel erg fijn. Je bereidt alles zoveel mogelijk voor en dan hoef je het alleen maar in de oven te schuiven en af en toe te checken hoe het gaat. Wel zo leuk als je lekker met je eters een drankje kunt doen en bij kunt kletsen, toch?

Voor alle diëten & levensstijlen

Dit gerecht bevat geen dierlijke producten en is dus helemaal veganistisch (en dan uiteraard ook vegetarisch). En dat is best handig nu we zien dat steeds meer mensen af en toe of altijd vegetarisch of vegan willen eten.

Dit recept voor pittige pompoen uit de oven is ook nog eens glutenvrij. Want ja, ook dat is de trend. Niet alleen mensen met coeliakie mijden gluten, maar er zijn steeds meer mensen die glutenvrij eten om gezondheidsredenen.

Dit gerecht kun je zonder zorgen maken als er vrienden komen eten, of ze nu vegetariër zijn of leven volgens bijvoorbeeld de voedselzandloper. En ook als jij zelf graag gezond en puur eet, dan is dit natuurlijk helemaal top! Ik durf trouwens ook wel te beweren dat echte carnivoren hun geliefde vlees niet zullen missen in dit gerecht. Dus wie weet, kun je er nog wel mensen mee bekeren.

Gewoon lekker uitproberen deze heerlijke pittige pompoen uit de oven!

 

Dit gerecht en vele andere lekkere maaltjes uit mijn keuken zijn binnenkort te bestellen op Chefmate.nl!


Ingredients

  • 1
    kleine flespompoen
  • 2
    limoenen
  • 1
    eetlepel agavesiroop
  • 4
    eetlepels olijfolie
  • 2
    theelepels korianderzaad
  • 1 of 2
    gedroogde chilipepers
  • 2
    tenen knoflook
  • 1/2
    theelepel kaneel
  • 1
    theelepel zout
  • 1
    theelepel venkelzaad
  • 1
    theelepel komijnzaad
  • 100
    gram quinoa
  • 30
    gram geschaafde amandel

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 °C.

  2. Was de schil van de pompoen (want die eet je ook) en snijd de pompoen doormidden. Haal de zaadjes eruit met een lepel of een mes. En snijd de overgebleven pompoen in behapbare parten.

  3. Gebruik een vijzel of een elektrische kruidenmaler om het korianderzaad, het venkelzaad, het zout, het komijnzaad, de kaneel en de gedroogde chilipepers (kies er 2 als je van pittig houdt en er tegen kunt, anders is 1 voldoende) fijn te malen. Als het een poeder is geworden doe je de geperste knoflooktenen erbij samen met 2 eetlepels olijfolie.

  4. Leg de pompoenparten in een grote ovenschaal of als je de hebt een tajine.
    Verdeel het mengsel van de kruiden en de olie er met een lepel overheen, Doe de resterende eetlepel olijfolie erbij en meng het door elkaar.

  5. Zet de ovenschaal of de tajine met de pittige pompoen in de oven voor ca. 35 minuten. Hou het wel een beetje in de gaten, als de pompoen zacht is als je er in prikt is het goed.

  6. Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  7. Is de pompoen zacht na ongeveer 35 minuten? Doe dan de eetlepel agavesiroop erbij en roer het goed door.
    Dit zet je nog 10 minuten terug in de oven, zodat het lekker karameliseert.

  8. Toast de geschaafde amandelen kort in een koekenpan. Dit ga je gebruiken als garnering.

  9. Snijd de limoenen in partjes.

  10. Haal de pittige pompoen uit de oven.
    Pak 4 tot 6 diepe borden en doe in elk bord een flinke schep (of scheppen) quinoa. Leg op elk bergje quinoa een aantal parten pompoen.
    Garneer de borden met de limoenpartjes en geschaafde amandelen.

  11. Eet smakelijk van deze pittige pompoen uit de oven!