Aubergine cheesecake
PrintMijn nieuwe favoriet: de aubergine cheesecake. Hij is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi, maar ik heb wat aanpassingen gedaan om het wat gezonder, voedselzandlopervriendelijk (dit is vanaf nu een woord) te maken. In het originele recept gaat room, maar dat is mij te vet. Er zit ook al best wat kaas in dit gerecht, dus dat lijkt me wel voldoende.
Goede ingrediënten
Gebruik voor het recept goede producten, dat adviseer ik trouwens in elk gerecht. Je proeft het echt als je van die namaak feta gebruikt hoor. Dus lekkere schapen feta van de kaasboer, verse roomkaas zonder toegevoegde rommel (zoals suiker, let hierop echt aan zoveel producten wordt suiker toegevoegd !) en lekkere verse aubergines.
Hartige cheesecake
Bij cheesecake denk je toch al gauw aan calorierijke baksels met bakken met suiker. Logisch associatie. Als je, net als ik, net zo lief iets hartigs snackt, biedt deze gezonde auberginetaart uitkomst. Ik maak dit recept vaak als borrelhapje en de hartige taart is ook perfect als bijgerecht of voorgerecht. Je snijd de taart in kleine hapjes en het ziet er meteen gezellig uit.
Bodem van aubergine
Deze auberginetaart is koolhydraatarm dankzij de bodem. De bodem is namelijk niet gemaakt van deeg, maar van plakken aubergine. Zo krijg je een heerlijke stevige taart die niet zoveel koolhydraten bevat als een standaard hartige taart. En geloof me: het smaak vele malen lekkerder met deze gezonde bodem.
Aubergine taart met….
Deze aubergine cheesecake is heerlijk met een rijkgevulde salade als lunch of avondeten. Ik maak hem geregeld in het weekend en inmiddels ook op verzoek van de familiy. Enjoy!
Wil jij je ook laten inspireren door Ottolenghi?
Ik ben groot fan van Ottolenghi! Als ik ooit weer eens in Londen ben dan ga ik zeker weten in een van zijn restaurants eten. Wil jij je ook laten inspireren door Ottolenghi? Koop dan een van zijn mooie kookboeken.
Ingredients
Bereiding
Zet de (hete lucht) oven op 210 graden en laat opwarmen. Bekleed een ovenschaal of taartvorm met aluminiumfolie. Zorg dat zowel de bodem als de zijkant is bedekt met folie. Vet het folie in met wat olijfolie of kokosolie.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en spreid de aubergine plakken hierop uit.Bestrijk de plakken met 60 ml van de olijfolie en laat dit goed in de aubergine trekken. Bestrooi de plakken met wat zout en peper en zet ze vervolgens 30 tot 40 minuten in de oven. Hou het een beetje in de gaten zodat ze niet te hard worden.
Ondertussen kun je mooi de eieren mengen met de feta, de roomkaas en de rijstroom. Ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine, maar je kunt het ook met een mixer doen of met de hand (is meteen een goede training).
Als je de aubergine plakken uit de oven haalt, breng je de temperatuur van de oven terug naar 170 graden. Laat de plakken even afkoelen tot je ze kunt vastpakken. Bedek de ovenschaal of taartvorm met de aubergine, zodat je geen aluminiumfolie meer ziet.
Snijd de tomaatjes in parten, verspreid ze op de aubergine en bestrooi met de oregano. Vervolgens giet je het eimengsel erop. Top dit af met nog een beetje oregano naar smaak.
Zet dit ongeveer 3 kwartier in de oven tot de 'kaas' is gestold en lichtbruin van kleur is geworden. Laat de cheesecake helemaal afkoelen tot kamertemperatuur, dan is ie echt het lekkerst.
Vermeng de za'atar kruiden met de overgebleven olijfolie. Snijd de cheesecake in stukken en bestrijk de stukken met het olijfoliemengsel. Succes gegarandeerd!
Reviews
There are no reviews yet.