Gezonde pompoenquiche

Print
Gezonde pompoenquiche voedselzandloper proofGezonde pompoenquiche voedselzandloper proof
Bereiding pompoenquiche; voordat hij de oven in gaatVoedselzandloper quiche met pompoen
Porties 4-6 Personen
Benodigdheden
oven
springvorm van 20 cm
Bereiding
30m
Wachten
50m

Gezonde pompoenquiche

Wie denkt dat je geen hartige taarten kunt maken als je geen tarwe en bladerdeeg eet heeft het mis! Er zijn verschillende manieren om binnen de Voedselzandloper en clean eating levensstijl lekkere quiches te maken. Zo ook deze gezonde pompoenquiche.

Vegetarisch & clean

In dit vegetarische, gezonde recept voor pompoenquiche heb ik de bodem gemaakt van havermout. Havermout bevat veel vezels, veel eiwitten en weinig verzadigd vet. Bovendien geeft het je voor een lange tijd constante energie, dus geen suikerpieken. Let er wel op dat je pure, zo min mogelijk bewerkte havermout koopt. In de Voedselzandloper wordt havermout vooral ’s ochtends geadviseerd, maar je kunt het ook prima gebruiken om deeg van te maken.

Ik gebruikte in dit recept roomboter, dit past officieel niet binnen de VZL. Als je het helemaal volgens het (Voedsekzandloper)boekje wilt doen kun je de boter vervangen door kokosolie, maar ik vind roomboter lekkerder en het is een natuurproduct dat volgens mij niet zoveel kwaad kan.

Pompoenquiche met havermoutbodem

Het recept voor de bodem van deze quiche kun je gebruiken voor allerlei hartige taarten. In dit recept combineer ik een van mijn favorieten: pompoen met prei, feta en wortel. Wij aten hem deze keer tijdens een proeverij met vrienden. Je kunt deze gezonde pompoenquiche ook eten als lunch of ’s avonds met een salade erbij. En zal ik je eens wat verklappen? Ik geloof dat ik het zelfs ’s ochtends zou lusten!


Ingredients

  • 200
    gram havermout
  • 4
    eieren
  • 50
    gram gesmolten roomboter
  • 1
    eetlepel gedroogde oregano
  • 250
    gram pompoen in blokjes
  • 180
    gram wortel in plakjes
  • 1
    prei in ringen
  • 1
    perssinaasappel
  • 60
    ml rijstroom
  • 150
    gram schapen-/ en of geitenfeta in blokjes
  • 1
    eetlepel mosterzaad
  • 1
    eetlepel witte wijnazijn
  • olijfolie
  • peper & zout naar smaak
  • 1
    eetlepel gehakte koriander

Bereiding

  1. Verwarm eerst de oven voor op 170 graden.

    Dan kun je beginnen met het maken van de bodem. Hiervoor meng je de havermout, de oregano, 2 eieren en de gesmolten boter. Meng dit goed door elkaar en gebruik peper en zout rijkelijk om de bodem smaak te geven. Ik vind dat havermout een zoetige ondertoon heeft, dus je hebt wel wat zout nodig. Kneed dit tot het een deeg vormt.
    Vet de springvorm in met een beetje roomboter of kokosolie en druk het deeg tegen de bodem en de randen. Zorg ervoor dat de bodem en de zijkanten overal ongeveer even dik zijn en zet dit apart. Deze bodem kun je voor allerlei hartige taarten gebruiken en als je het zout weglaat, is het ook geschikt voor zoete baksels.

  2. Als de oven warm is kun je de pompoenblokjes erin doen. Leg de blokjes hiervoor op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Voeg een eetlepel olijfolie toe verspreid over de pompoen. Zet dit voor 15 minuten in de oven.

  3. Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie erin. Laat dit goed warm worden en voeg het mosterdzaad toe. Laat dit een minuut of 8 opstaan tot de zaadjes gaan springen.
    Vervolgens kun je de preiringen en de gesneden wortel toevoegen. Schep goed om en laat een minuut of 5 bakken.
    Daarna pers je de sinaasappel boven de pan en voeg je de witte wijnazijn toe. Laat dit 20 minuten stoven op een klein pitje.

  4. Ondertussen kun je mooi het beslag voor de vulling van deze gezonde quiche maken. Hiervoor meng je de overgebleven 2 eitjes met wat peper en de rijstroom met een garde. Zout is niet nodig, want de feta is ziltig genoeg. Als het goed gemengd is doe je de fetablokjes erbij en spatel even om.

  5. Nu ga je de bodem vullen. Bedek de bodem met het prei-wortelmengsel. Leg de geroosterde pompoen erbovenop en overgiet met het roombeslag. Verspreid hier nog wat gehakte koriander over en dan kan de quiche voor 30 minuutjes de oven in op 170 graden.
    Je kunt deze heerlijke pompoenquiche zowel warm als koud eten. Geniet ervan!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gezonde pompoenquiche”