Frittata met broccoli

Print
Frittata met broccoli - broccolitaartFrittata met broccoli - broccolitaart
Porties 8 - 12 Punten

‘Fritta…. wat?’ zul je misschien denken? Het klinkt misschien een beetje exotisch frittata met broccoli, maar je zou het ook gewoon broccolitaart of -quiche zonder deeg kunnen noemen. Of een gevuld omelet. Hoe je het ook wilt omschrijven, gezond is het zeker! Dit recept zit vol heerlijke smaken. Hartstikke clean, makkelijk om klaar te maken en enorm vullend.

Wat is een frittata?

Is het een quiche of een omelet? Nee, het is een frittata! Frittata is een Italiaans gerecht en is ontstaan in de arme keuken. Er gaat altijd ei in en de overige ingrediënten waren afhankelijk van de restjes van de vorige dag. Er ging vaak groente, maar ook pasta of aardappel in. De oorspronkelijke frittata lijkt daarmee zeker wel op de Spaanse tortilla.

Gezonde frittata

Deze broccoli frittata is een moderne variant van het authentieke Italiaanse recept. Het bevat geen aardappels of pasta, want daar doen we natuurlijk ik niet aan in de gezonde keuken…..of het moet zoete aardappel zijn dan. Dit recept bevat alleen ingrediënten die je bloedsuikerspiegel niet uit balans brengen en je voeden in plaats van vullen. Clean eating en voedselzandloperproof dus!

Wat zit zit er allemaal in? Er gaat naast broccoli ook prei in en natuurlijk ei. Broccoli met kaas is een match made in heaven, dus er gaat ook lekker wat geraspte kaas in. Groene (Jalapeño) peper voor de pit. En om het te binden gebruik ik boekweitmeel. Broccoli frittata - gezonde broccolitaart

Snelle broccoli frittata

Sommige frittata’s zijn bewerkelijk, moeten in de oven en kosten best wat tijd om te maken. Wees gerust, want deze variant maak je gewoon in een koekenpan. Het is zo gepiept en je zet een heerlijk gerecht op tafel. Beloofd!

Je kunt deze broccolitaart serveren als kleine hapjes bijvoorbeeld voor bij de borrel; een soort tapas. Maar het is ook meer dan geschikt als hoofdgerecht met een lekkere frisse salade erbij. Ook is het heerlijk om een puntje mee te nemen als lunch. Van alle markten thuis dus deze broccoli frittata.


Ingredients

  • 1
    Broccoli
  • 1
    Prei
  • 1/2
    Groene peper (Jalapeño)
  • 1
    Knoflookteen
  • 5
    Eetlepels boekweitmeel
  • 100
    Gram geraspte kaas (oude kaas of geitenkaas)
  • 4
    Eieren

Bereiding

  1. Snijd de prei in ringen. Was de preiringen en laat het uitlekken in een vergiet.

  2. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Ook de stronk kun je schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Zet dit in een pan met water op het vuur en laar het ±6 minuten koken. Giet het daarna af en doe de broccoli terug in de pan.

  3. Snijd de halve groene peper, zonder zaadjes, in kleine stukjes.

  4. Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie erin. Bak hierin de preiringen samen met de geperste knoflook en de groene peper. Laat dit een minuut of 5 bakken en draai het vuur uit.

  5. Stamp de broccoliroosjes met een ouderwetse stampot stamper of prak ze met een vork.

  6. Klop de eieren op en doe hier het boekweitmeel lepel voor lepel bij.

  7. Meng nu alles (de broccoli, prei, de peper, knoflook, kaas en het ei-boekweit mengsel) en dan hebben we het deeg van de frittata.

  8. Zet een grote koekenpan op een middelhoog vuur en verwarm hier een scheut olijfolie in. Als de olijfolie heet is kan het deeg erin. Als het goed is spreidt het vanzelf uit in de pan (zo niet dan kun je een handje helpen).
    Bak de broccoli frittata ongeveer 7 minuten.

  9. Vervolgens draai je de frittata om met behulp van een deksel of bord. Bak het nog een minuut of 5 aan deze kant.

  10. Serveer deze heerlijke broccoli frittata op een grote schaal of in puntjes als tapas.