Zoete aardappel & bloemkoolsoep

Print
zoete aardappel bloemkoolsoepzoete aardappel bloemkoolsoep
Porties 8 Kommen
Benodigdheden
Staafmixer
Bereiding
15m
Wachten
30m

Ook zo gek op soep? Dan heb ik een heerlijk receptje voor je! Deze zoete aardappel en bloemkoolsoep heeft een Indiaas tintje door de garam masala kruiden. Vol van smaak en verwarmend. En natuurlijk helemaal clean.

Verwarmende Indiaase specerijen

Garam masala is een mengsel van geroosterde kruiden waaronder korianderzaad, kardemon, kruidnagel en kaneel. Ik gebruikte de kruiden uit het Original Spices assortiment van Jonnie Boer voor deze soep. In dit kruidenmengsel zit namelijk geen zout of suiker. Natuurlijk kun je een kruidenmengsel als dit ook zelf maken. Maar ach iedereen kiest wel eens voor de makkelijkere weg.

De heerlijke specerijen in deze soep brengen je in gedachten in een Bollywood film. Licht pittig, daar word je er lekker warm van. Dit combineert perfect met de zoete tonen van bloemkool en bataat.

Gezonde, snelle soep van bloemkool en zoete aardappel

Ik heb het al vaker geschreven: gezond en puur eten hoeft je echt geen uren te kosten. Deze soep maak je in een handomdraai. Bovendien is hij ook helemaal niet zo duur. En ik vergeet bijne het belangrijkste: deze Indiaase bloemkoolsoep met zoete aardappel zit boordevol goede stoffen.

Zoete aardappel is een natuurlijke bron van vitamine A. Dit is goed voor je ogen, een stralende huid en het geeft je weerstand een boost. Ook bevat bataat vitamine B6 dat bijdraagt aan de aanmaak van rode bloedcellen en energie. Er zit ook vitamine C, calcium, foliumzuur en kalium in zoete aardappel. Goed voor elk, mogen we dus wel zeggen.

En dan heb ik het nog niet eens over de bloemkool in deze soep gehad. Bloemkool is laag in calorieën en bevat veel vezels (goed voor de spijsvertering).

Vegan & glutenvrije soep

Veganisten en vegetariërs kunnen hun hart ophalen aan deze soep. Er komt geen dierlijk product aan te pas. De basis is groenten, groenten en nog eens groenten. En het wordt nog beter: deze soep is ook nog eens glutenvrij. Heerlijk!

Lunch, voor- of hoofdgerecht

Je kunt deze soep prima als lunch eten. Wil je hem als voorgerecht serveren? Doe het dan in kleine soepkommen, want hij vult behoorlijk. Hij is ook geschikt als maaltijdsoep als je het in een flinke kom serveert. Hoe dan ook, lekker is ie zeker!


Ingredients

  • 1
    flinke bloemkool
  • 2
    eetlepels olijfolie
  • 2
    eetlepels garam masala
  • 3
    zoete aardappels
  • 1
    ui
  • 2
    knoflookteentjes
  • 1 - 1,5
    liter water
  • zout & peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd de bloemkool in roosjes en spreid deze uit over een bakplaat met bakpapier. Verdeel hier 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel garam masala overheen. Zet het geheel 20 tot 30 minuten in de oven.

    Je hoeft het tussentijds niet om te scheppen.De bloemkool mag lekker bruin roosteren dat geeft een lekkere smaak aan de soep.

  3. Als de bloemkool in de oven staat schil je de zoete aardappels, snijd ze in blokjes. Snipper ook de ui.

  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Als de olie heet is doe je er eerst 1 eetlepel garam masala samen met de ui bij. Vervolgens kunnen de zoete aardappelblokjes erbij. Pers hier de knoflooktenen boven en laat even lekker bakken.

  5. Als de zoete aardappel zichtbaar gebakken is, kan er een liter water bij in de pan. Laat dit op een laag vuurtje staan tot de zoete aardappel zacht is geworden.

  6. Als de zoete aardappels zacht zijn kan de geroosterde bloemkool erbij. Hou een kwart van de bloemkool apart om de soep mee te garneren.
    Hou de staafmixer bij de hand en voeg stukje bij beetje de bloemkool toe terwijl je de soep pureert. Als de soep te dik wordt kun je er nog wat water bij doen.

  7. Proef hem even als je de zoete aardappel bloemkoolsoep helemaal glad gepureerd hebt en voeg naar smaak zout en peper toe.
    Tevreden? Dan kun je de soep serveren. Schenk de kommen vol en garneer het met de geroosterde bloemkoolroosjes.

    Namasté, geniet ervan!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Zoete aardappel & bloemkoolsoep”