Spinazieballetjes

Print
spinazieballetjes met zalmdeeg spinazieballetjes
Porties 3 Personen
Benodigdheden
keukenmachine of staafmixer
Bereiding
45m
Wachten
15m

Ik had spinazie in huis, maar geen zin in the same old gebakken spinazie met ui en knoflook. Tijd om iets nieuws te proberen. Dus bedacht ik deze gezonde spinazieballetjes. Je zou het kunnen zien als een variant op de falafel, maar dan héél anders 🙂

Ik gebruikte voor dit recept kikkererwten uit een pot. Als jij liever zelf je kikkererwten weekt, dan kan dat natuurlijk ook. Ik vind dat altijd zo’n gedoe en het duurt me veel te lang. Aangezien er vaak spontaan ideeën bij me oppoppen, waar ik soms kikkererwten voor nodig heb, vind ik het handig om altijd een pot geweekte rakkers in huis te hebben.

Wij aten de balletjes ’s avonds samen met een stukje gebakken zalm, maar ze zijn ook heerlijk als gezonde lunch of als borrelhapje. Het is in ieder geval een veel gezondere optie dan een bitterbal. Ook dit recept past binnen de Voedselzandloper van Kris Verburgh. En deze spinazieballetjes zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Deze spinazieballetjes zijn ontstaan in mijn hoofd, wij vonden ze erg lekker en ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden!


Ingredients

  • 1
    teentje knoflook
  • 350
    gram geweekte kikkererwten (pot of blik)
  • 400
    gram verse spinazie
  • 2-3
    eetlepels olijfolie
  • 1
    theelepel komijn
  • 5
    eetlepels boekweit- of kikkererwtenmeel
  • peper & zout naar smaak

Bereiding

  1. Laat de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet en doe ze vervolgens in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit in een kom met de staafmixer doen. Maal dit goed fijn en voeg de geperste knoflook, wat gemalen peper, zout en de komijn toe. Maal dit totdat het aan elkaar kleeft in een bal.

  2. Verwarm een klein beetje olijfolie in een grote pan en voeg als de olie heet is de spinazie in fases toe. Als de spinazie is geslonken doe je het in een vergiet. Druk de spinazie goed tegen de randen van het vergiet om zoveel mogelijk water eruit te persen.

  3. Doe de spinazie bij het kikkererwtenmengsel in de keukenmachine en maal dit goed fijn. Er ontstaat dan een soort groene humus (die trouwens ook erg lekker is). Voeg vervolgens 4 eetlepels van het boekweit- of kikkererwtenmeel toe. Meng dit goed door elkaar tot een deeg. Zet dit in de koelkast voor minimaal een half uur.

  4. Zet een grote pan of wok op het vuur en verwarm hier flink wat olie in. Spreid wat boekweit- of kikkererwten uit op een groot bord. Haal het deeg uit de koelkast en draai er balletjes van, ik heb de grootte van een walnoot aangehouden. Maar je kunt er natuurlijk ook grotere ballen of zelfs burgers van maken. Rol de balletjes door het meel en bakken maar. Bak de spinazieballetjes aan alle kanten knapperig, dat is zo'n 3 minuten per kant. Laat ze vervolgens even uitlekken op een keukenpapiertje. Proeven maar!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Spinazieballetjes”