Bietenburgers

Print
Bietenburgers recept - Clean eatingBietenburgers recept - Clean eating
Porties 4 Bietenburgers
Benodigdheden
Keukenmachine of rasp
Bereiding
40m
Wachten
10m

Burgers hoeven echt niet altijd junkfood te zijn. Met dit recept deel ik mijn all time favorite onder de burgers met je. Hij is vegetarisch, clean en makkelijk te maken. Maak kennis met mijn gezonde bietenburger en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Match made in heaven

Bieten met geitenkaas….jammie! Je kunt mij enorm blij maken met deze combinatie. Het zoetige aardse van de biet gaat heel goed samen met de zilte smaak van feta. In deze knapperige bietenburgers komt deze verrukkelijke combi terug. Ik ben erg benieuwd of jij het net zo lekker vindt.

Bietenburgers recept - Clean eating

Burgers zonder vlees

Deze bietenburgers zien er uit als vleesburgers. Ze hebben een prachtige diep roodpaarse kleur en zijn veel lekkerder dan de gemiddelde runderburger, dat beloof ik je. Ze vullen enorm door de havermout en ze zijn zeer voedzaam. Havermout is een gezonde bron van vezels en ook de verse bieten zijn erg goed voor je.

Bieten bevatten veel foliumzuur dit is goed voor zwangere vrouwen, maar ook voor mannen en niet-zwangeren is foliumzuur erg goed. Het voorkomt vermoeidheid, bloedarmoede en verstoringen van de stofwisseling. Bovendien bevatten bietjes ook veel vitamine B, C en antioxidanten. Eten dus die krootjes!

Bietenburgers van te voren maken

Het mengsel van bieten, havermout, ei en feta dat de basis vormt voor deze burgers, moet minimaal een half uur in de koelkast opstijven voordat je deze vegetarische burgers kunt gaan bakken. Daarom maak ik ze graag de dag van te voren. Zo kunnen de smaken lekker intrekken en kunnen jij en je gasten maximaal genieten van deze bietenburgers.

Voor deze bietenburgers gebruik je rauwe bieten. Ga niet voor de gekookte variant, want die zijn te nat om burgers van te maken. De rauwe biet kun je gewoon raspen, met de hand of met de machine, dit zorgt voor een heerlijke bite.

Bietenburgers recept - Clean eating

Smaakbommetjes

De citroenrasp en de verse basilicum maken van deze bietenburgers een feest van smaken. Het maakt het echt compleet. Zorg wel dat je de citroen van te voren goed schoon boent, zodat het waslaagje er af is. Citroenrasp en -sap hebben de eigenschap andere smaken naar boven te halen en ik voeg het dan ook graag toe aan recepten. In deze burgers komen alle smaken terug het zoet aardse van de biet, het zilte van de feta en het zure van de citroen. Combineer dit met een beetje versgemalen peper, naar smaak en je het een topgerecht.

Eet deze bietenburgers als lunch of avondeten, het is altijd goed. Vaak maak ik er een sausje bij van (geiten)yoghurt, vers geperste knoflook en geraspte komkommer. Maar ook zonder dezwe tzatziki zijn de burgers om op te eten. Enjoy!

 

Bietenburgers recept


Ingredients

  • 1
    Ui
  • 1
    Eetlepel olijfolie
  • 1
    Ei
  • 1
    Knoflookteen
  • 120
    Gram havermout
  • 2
    Bieten (rauw)
  • 100
    Gram feta
  • -
    Versgemalen peper (naar smaak)
  • Rasp van 1 citroen
  • 1
    Grote hand verse basilicum

Bereiding

  1. Snijd de ui fijn, hak de basilicum grof en rasp de (schoon geboende) schil van 1 citroen.

  2. Rasp de ongekookte bieten met de keukenmachine of met een rasp.

  3. Doe de ui en de bieten in een grote kom, brokkel de feta en doe die erbij. Voeg alle andere ingrediënten toe en meng het goed.

  4. Zet het mengsel minimaal 30 minuten in de koelkast, zodat het kan opstijven. Ik maak het zelf vaak de dag van te voren.

  5. Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie erin.

  6. Maak 4 compacte bietenburgers van het mengsel. Dit kun je bijvoorbeeld met een timbaal doen. Bak de burgers ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze lekker knapperig en bruin zijn.

  7. Serveer de burgers met een frisse salade en eventueel met tzatziki. Je kunt ze ook op een broodje doen. Geniet ervan!