Zoete aardappel stamppot met boerenkool

Print
Zoete aardappel stamppot met boerenkoolZoete aardappel stamppot met boerenkool
Porties 2 Porties
Benodigdheden
Stamper, een staafmixer, keukenmachine of blender
Bereiding
10m
Wachten
20m

Stamppot ouderwets, dikmakend en saai? Echt niet! Ik maakte een gezonde zoete aardappel stamppot met boerenkool en een Oosterse twist. En dit recept is niet alleen lekker en gezond, het is ook nog eens veganistisch. Je hebt het zo gemaakt deze originele stamppot, dus ik kan geen redenen bedenken waarom je het niet eens zou proberen.

Zoete aardappel stamppot

De zoete aardappel of bataat is anders dan zijn naam doet vermoeden niet het zoete broertje van de pieper, maar het is een wortelsoort. Ik ben echt dol op zoete aardappel, vooral in combinatie met pittig (zoals rode peper) vind ik het helemaal de bom! De smaak lijkt een beetje op die van pompoen.

Zoete aardappel bevat veel vezels, vitamines en mineralen en deze fijne vriend is erg goed voor de darmflora. Prima keuze dus die zoete aardappel.

Het fijne is dat iedere supermarkt tegenwoordig wel zoete aardappel in het assortiment heeft. De Albert Heijn biedt 2 verschillende soorten aan: de oranje zoete aardappel en een witte variant met een paarse schil. Je kunt allebei de soorten gebruiken voor deze Oosterse stamppot van zoete aardappel en boerenkool. Ik kies zelf meestal voor de oranje bataat.

Boerenkool

Ook boerenkool is ontzettend gezond. In Amerika heerst er al heel lang een kale rage. Het wordt massaal door smoothies en juices gegooid of rauw als salade gegeten. In Nederland wisten wij dat natuurlijk allang en wordt boerenkool in de winter veel gegeten in de traditionele stamppot. Boerenkool bevat veel vitamine K, C en A en het bevat ook vezels, vitamine B, calcium, koper en kalium.

Er wordt veel gejuiced en hele volksstammen zweren er bij de groene smoothie als ontbijt. Er zijn zelfs detox programma’s waarbij je alleen nog maar sapjes en smoothies drinkt. Mij niet gezien hoor! Ik geloof dat je groenten (en fruit trouwens ook) zoveel mogelijk in zijn geheel moet eten. De vezels die zo goed voor je zijn, worden namelijk kapot gemaakt als je groente en fruit blend of juiced.

Veganistische stamppot met pit

Dit recept bevat geen dierlijke, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dus als je veganist, vegetariër of flexitariër bent dan kun je je gerust aan dit recept wagen. Deze stamppot bevat veel voedingsstoffen en zal je een lang verzadigd gevoel geven. En natuurlijk nog veel belangrijker dan dat alles: hij is gewoon hartstikke lekker. Het zoete van de bataat met het pittige mengsel van gember, chilipeper en knoflook is een mooie smaakcombinatie. Het knapperige van de gebakken ui en de cashewnoten maken het compleet.

Ik ben erg benieuwd of jij net zo geniet van deze zoete aardappel stamppot en boerenkool met een Oosterse twist. Enjoy!


Ingredients

  • 3
    Zoete aardappelen
  • 300
    Gram boerenkool (gesneden)
  • 2
    uien
  • 1
    Stukje verse gember van ±3 cm
  • 1
    Knoflookteen
  • 1
    Vers chilipepertje
  • 2
    Handjes rauwe cashewnoten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.

  2. Doe de boerenkool in een grote pan en leg daarop de zoete aardappelen. Vul de pan met water en doe er wat zout bij. Zet dit op het vuur en breng aan de kook. Als het eenmaal kookt moet het ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

  3. Zet een koekenpan op het vuur en rooster hier de cashewnoten droog in. Als de nootjes aan alle kanten licht gekleurd zijn, kun je ze af laten koelen.

  4. Snijd de chilipeper, de gember en de knoflook in kleine stukjes. Zet weer een koekenpan met een beetje olijfolie op het vuur en bak de gesneden specerijen hier kort in aan (een minuut of 3).

  5. Nu ga je de gebakken knoflook, chilipeper en de gember pureren.
    Omdat het een redelijk kleine hoeveelheid is, moet je even bekijken wat voor jou de handigste manier is om dit te doen. Ik heb zelf een Kenwood met een soort bullets waarin je kleine hoeveelheden kunt malen, dat is hier perfect voor. Maar je kunt het ook met de staafmixer, keukenmachine of de blender pureren. Je kunt er eventueel een beetje olijfolie bij doen om meer substantie te hebben.

  6. Snijd de uien in halve ringen en bak ze lekker goudbruin in een beetje olijfolie.

  7. Als het goed is, zijn de aardappelen nu wel zo'n beetje gaar als je er in prikt. Giet de aardappelen en de boerenkool af. Doe het terug in de grote pan en zet het op een klein pitje terug op het fornuis.
    Doe het knoflookmengsel erbij in de pan en stampen maar. Stamp het goed fijn en roer goed door zodat de smaak van de peper, gember en de knoflook lekker verdeeld wordt.

  8. Verdeel de stamppot over 2 borden en garneer het met de gebakken uien en de geroosterde cashewnoten.
    Geniet van deze heerlijke zoete aardappel stamppot met boerenkool én een Oosterse twist.