Gezonde pizza

Print
Gezonde pizzaGezonde pizza
Porties 4 gezonde pizza's
Benodigdheden
oven, deegroller
Bereiding
30m
Wachten
10m

Soms heb je gewoon zin in pizza. Bij ons was het gisteren zo’n dag. Speciaal voor die momenten vind je hier het recept om zelf gezonde pizza te maken. Want pizza hoeft niet uit een kartonnen doos of de diepvries te komen, je maakt gemakkelijk zelf een gezonde variant. En het is ook nog eens hartstikke leuk om te maken.

Gezonde pizza maken

Een gezonde pizza maken, is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Het beleg van de pizza kan variëren, maar hou groenten in de hoofdrol. De basis is een zelfgemaakte saus van tomaten, wortel en kruiden (uit eigen tuin). Gisteren belegden wij de pizza’s met kastanjechampignons, courgette, lente-ui en natuurlijk kaas. Mozzarella en geraspte oude kaas in dit geval. Dit recept is vegetarisch, vlees is naar mijn smaak echt overbodig.

Pizzabodem maken

De basis van gezond is voor mij dat er geen onnatuurlijke, geraffineerde ingrediënten in zo’n pizzabodem gaan. Een pizzabodem die bij de clean eating levensstijl past, bevat geen tarwemeel of -bloem, maar natuurlijke en zo min mogelijk bewerkte producten. Je maakt het pizzadeeg van quinoameel, havermeel, water en een drupje olijfolie. Ik baseerde deze bodem op de quinoawraps die ik eerder op mijn site zette. Binnen drie kwartier hadden we allebei een heerlijke pizza voor onze neus. Sneller dan bestellen en zo veel lekkerder en gezonder!


Ingredients

  • Voor de bodem:
  • 100
    gram quinoameel
  • 100
    gram havermeel
  • 130
    ml water
  • 1
    drupje olijfolie
  • 1
    snuf zout
  • 1
    snufje gemalen peper
  • Voor de saus:
  • 5
    trostomaten
  • 1
    wortel
  • 1
    eetlepel verse oregano
  • 1
    eetlepel verse basilicum
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • Het beleg:
  • 1/2
    courgette
  • 6
    kastanjechampignons
  • 1
    bol mozzarella
  • 100
    gram geraspte kaas
  • 10
    olijven
  • 1
    lente-ui
  • 1
    eetlepel oregano
  • 1
    eetlepel basilicum

Bereiding

  1. Zet de oven aan op 200 graden.

  2. Je gaat nu de saus maken. Zet een diepe pan met een dikke bodem op het vuur en verwarm hier een scheut olijfolie in.
    Snipper ondertussen de ui. Als de olie heet is kun je de ui zachtjes fruiten.
    Terwijl de ui in de pan zit, snijd je de wortel in blokjes. Doe dit bij de ui en pers hier de knoflook boven.
    Snijd vervolgens de tomaten in blokjes en doe ook dit in de pan samen met de gehakte basilicum en de oregano. Doe er naar smaak zout en peper bij.
    Laat dit lekker stoven en het wordt een heerlijke saus.
    Je kunt de saus nog even pureren met de staafmixer voordat je het op de gezonde pizza doet.

  3. Voor het deeg doe je het quinoameel, havermeel, het water, een drupje olijfolie en zout en peper bij elkaar in een kom. Meng het eerst met een lepel en kneed het vervolgens met de hand. Je houdt een vaste bal deeg over.

  4. Leg een stuk plastic folie op het aanrecht en strooi hier een beetje meel overheen. Verdeel de bal deeg in 4 gelijke stukken. Rol nu een voor een de stukken deeg met de deegroller uit tot een bodem. Gebruik het meel om de pizzabodem niet te laten plakken aan de deegroller of het folie.

    Gezonde pizzabodems van quinoameel en havermeel
  5. Voor het beleg van de gezonde pizza snijd je de champignons en de courgette in plakken. Bak dit even in een pan.
    Snijd ook de lente-ui en de olijven in plakjes, dit hoef je niet te bakken.

  6. Zet een koekenpan op hoog vuur en bak hier de pizzabodems aan beide kanten ongeveer 3 minuten in. Je kunt de bodem omdraaien als je luchtbellen ziet ontstaan aan de bovenkant en aan de onderkant donkere cirkeltjes ziet.

  7. Nu komt het leuke werk: het versieren van de gezonde pizza's.
    Leg een stuk bakpapier op het rooster van de oven en leg hier de gebakken pizzabodems op.
    Doe op elke bodem een aantal scheppen van de tomatensaus en smeer dit uit. Bedek de pizza's naar smaak met groeten, kaas, olijven en de kruiden,

  8. Schuif de clean eating pizza's de oven in voor een minuut of 10. Ze kunnen er uit gehaald worden als de kaas is gesmolten en de bodem lekker knapperig is. Geniet van deze heerlijke pizza's!