Gevulde artisjok

Print
gevulde artisjokgevulde artisjok
Porties 2 personen
Benodigdheden
keukenmachine (optioneel), oven
Bereiding
15m
Wachten
1h 0m

Het was even stil op mijn blog, maar ik had hier een hele goede reden voor. Op 12 september (2015) ben ik namelijk getrouwd met mijn Niels. En daarna zijn we vrijwel direct drie weken op huwelijksreis gegaan naar Andalusië. Het was één grote droom en we genieten nog elke dag na.

Artisjok recept

Nu ik weer enigszins met beide voeten in het normale leven ben geland, weer een nieuw recept. Ik heb dit al in augustus, gemaakt, toen ik bij een groenteboer verse artisjokken tegenkwam. Verse artisjok uit de oven gevuld met een crunchy mengsel van boter, kaas en boekweit.

Verse artisjokken

Verse artisjokken zijn niet altijd en niet overal verkrijgbaar. Tussen januari en november worden ze in Nederland op sommige plekken verkocht. Een artisjok is een bloemknop van een distelsoort. In ons land worden nauwelijks artisjokken verbouwd, de meeste artisjokken komen uit Italië. Daar worden ze ook volop gegeten. In de winkel zie je wel vaak ingelegde artisjokharten, maar je kunt ze dus ook vers eten.

Antioxidanten bommetjes

Artisjokken staan erom bekend dat ze veel antioxidanten bevatten. Dit is een verzamelnaam voor vitamines en mineralen die schadelijke stoffen in je lijf tegengaan. Dit recept vormt een antioxidanten bommetje, het is een echt zomers gerecht. Wel zo lekker nu het zo donker en grijs is buiten.


Ingredients

  • 2
    artisjokken
  • 3
    takjes rozemarijn
  • 3
    takjes oregano
  • 2
    eetlepels rode wijn azijn
  • 3
    takjes tijm
  • zout & peper
  • 1
    theelepel mosterdzaad
  • 1
    theelepel paprikapoeder
  • 2
    eetlepels roomboter
  • 100
    gram geraspte oude kaas
  • 2
    eetlepels boekweit
  • 2
    eetlepels boekweitmeel
  • 2
    handjes peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 °C voor.

  2. Snijd een stuk van de steel van de artisjok en haal de puntige, houtachtige delen van elk blaadje af met een schaar.

  3. Maak nu de bouillon. Zet een pannetje op het vuur met de volgende ingrediënten:
    - rode wijn azijn
    - oregano
    - tijm
    - rozemarijn
    - zout & peper
    - paprikapoeder
    - mosterdzaad

    Roer door en laat dit eventjes zachtjes opstaan.

  4. Maak nu de vulling door de volgende ingrediënten te mengen in de keukenmachine of als je die niet hebt met de hand.
    - roomboter
    - boekweitmeel
    - boekweitkorrels
    - peterselie
    - geraspte kaas

  5. Vul de artisjokken met het mengsel door het tussen de blaadjes te duwen.

  6. Zet de artisjokken op de stelen in een ovenschaal en vul de schaal met de bouillon uit het pannetje.
    Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet dit ongeveer een uurtje in de oven. Controleer of de artisjokken gaar zijn door met een mes in de steel te prikken.
    Verwijder de folie en zet het nog 5 minuten terug in de oven om een crunchy korstje te krijgen.

    Dan kun je eindelijk serveren, dat ziet er toch prachtig uit zo'n goudbruine bloem op je bord!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gevulde artisjok”